2021. december 7. - Ambrus

Ultrabalaton

2018. május 14. Szerző: Rózsa Misi
Tizenhárom éve hívják hatalmas hangulatú futóversenyre a fanatikusokat Ultrabalaton elnevezéssel és évről évre egyre trendibb az esemény, egyre több futót vonz.

 

Ez a verseny arról szól, hogy elindulnak a versenyzők Tihanyból és körbefutják az egész Balatont, majd ha ezzel végeztek, átesnek a célszalagon. Kis ízelítő az állomásaiból: Tihany – Aszófő – Pécsely – Dörgicse – Köveskál – Nemesgulács – Gyenesdiás – Keszthely – Balatonberény – Balatonmáriafürdő – Fonyód – Balatonboglár – Balatonlelle – Balatonföldvár – Szántód – Siófok – Balatonvilágos – Balatonaliga – Balatonkenese – Balatonfűzfő – Balatonalmádi – Alsóörs – Balatonfüred – Tihany.

A verseny távja 221 km. 1996-ban rendezték meg ezt az őrült futamot először, akkor még Balaton kör néven. 11 évig ez maradt a neve, amíg azt a Zöldgömb Sport Klub szervezte. Tőlük 2007-ben átvette a szervezését a Szupermaraton Kft. és azóta nevezik a versenyt Ultrabalatonnak. 2008-ban az a megtiszteltetés érte a szervezőket, hogy ezüst fokozatú minősítést kaptak a nemzetközi ultrafutó szövetségtől (IAU) és ezzel ez lett az első magyar verseny, amely ebbe a kategóriába kerülhetett.

Mi sem természetesebb annál, hogy az egyik legnagyobb babérokra törő kiváló maratoni futónk, Bényei Szilárd is indult ebben az évben ezen a fantasztikus versenyen. Csapatban versenyeztek 7 fővel álltak rajthoz. Bár Bényei, ahogy sokan tudják róla, a Hegyalja 2050 klub versenyzője, most a Hajdú Rendészet Sportegyesület színeiben állt rajthoz Bulitka Lászlóval, Kanai Rolanddal, Kiss Marcellel, Csontos Péterrel, Kovács Istvánnal, Czeglédi Sándorral. A tartalékos emberük Horváth Tamás volt (tartalékra azért van szükség, hogy ha valaki megsérülne a 7 fős csapatból, akkor legyen aki a helyére léphet).

Bényei futotta a leghosszabb távot, aki 39 kilométeren keresztül rohant a Balaton körül. Második legnagyobb távot Bulitka László vállalta be ő 37 km-et futott összesen, a harmadik legtöbbet megtevő versenyző Kanai Rolnad volt, 34 km-t futott. A többiek a maradék távokokon osztoztak.

Bényei által vitt távok:

Club Aliga - Balatonkenese

Zànka- Köveskâl

Köveskàl - Kővàgóörs

Balatonlelle 1- Balatonlelle 2

Balatonlelle 2 - Szemes

Sóstó – Balatonvilágos

A csapat 14 óra 24 perc 44 másodperc alatt teljesítette a távot. Ugye jól figyelt mindenki? 221 kilométert hét ember egymást váltva kevesebb, mint 14.5 óra alatt teljesítette! Magyarul óránként 15.5 kilométert futottak! Nem semmi teljesítmény. A versenyen délután 15.45-kor indultak el és reggel hat körül estek be a célba, az egész délutánt, estét, éjszakát és hajnalt végig futva a Balaton körül.

62 csapat indult a versenyen. Az abszolút versenyben ezzel az idejükkel Bényeiék a 4. helyen, kategóriájukban viszont az első helyen végeztek, ami jelentős eredménynek mondható. Nehezítette a dolgukat az is, hogy nem össze szokott csapat futott, ami jelentős hátrányt jelentett az együtt készülő csapatokkal szemben.

Minden elismerésünk, ez ismét jó mulatság, igazi férfimunka volt. Gratulálunk.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook