2021. december 7. - Ambrus

Újabb vizes világversenyek a Duna Arénában

2018. december 5.
A 2008-ban Pekingben megrendezett nyári olimpiai játékok után – amelyet ma is minden idők egyik, ha nem éppen a legköltségesebb ötkarikás csúcsversenyeként emlegetnek – egyre gyakrabban merült fel az a kérdés, hogy a megcsodált gigantikus méretű sportlétesítményeknek mi lesz a sorsa, mennyire sikeres vagy sikertelen az utóhasznosítással kapcsolatos programja.

 

Az elmúlt tíz esztendő azt bizonyította, hogy még a köztudottan jó szervezőknek számító kínaiak számára is fogas kérdést jelent az olimpián megcsodált futurisztikus építmények rentábilis üzemeltetése, vonzó programok szervezése valamint a lelátók megtöltése. Így volt ez az atlétikai versenyeknek, a megnyitó és a záróünnepélynek otthont adó Madárfészek mellett a „Vizeskockával”, azaz a Pekingi Nemzeti Vízi Központtal is, amelynek külső és belső kiképzése, valamint az egészen különleges megvilágítása az egész világot ámulatba ejtette. A kihasználtság adatai ma sem adnak okot túlzott optimizmusra, de a Vizeskocka eseménynapjainak a száma lassú emelkedést mutat.

Mindez azért is érdekes, mert a 2017-ben átadott és a tavaly nyári FINA vizes világbajnoksággal azonnal a figyelem középpontjába került Duna Arénának – elsősorban a sikeres szövetségi pályázatoknak és a sportdiplomáciának köszönhetően – már idén is több jutott a rangos eseményekből, a jövő évtől kezdve pedig egymást követik azok a vizessportesemények, amelyek újra és újra megtölthetik a lelátókat. Emellett – és a sportban ez sem mellékes – szinte folyamatosan biztosítják a hazai pálya előnyeit a magyar színek képviselőinek.

Íme néhány példa. Jövő augusztusban a Duna Arénában rendezik meg a junior korú úszok világbajnokságát, egy évvel később pedig ismét fontos szerep jut a magyar „vizeskockának”, amikor Budapest adhat otthont az úszók, műugrók és szinkronúszók, valamint a vízilabdázok Európa-bajnokságának. Előbbieknek májusban, utóbbiaknak már korábban, szokás szerint az év elején. (Hazai rendezésű lesz a nyíltvízi EB is, de csak egy hónappal a budapesti medencés versenyek után.). Örömhír, hogy 2024-ben egy újabb vizes csúcstalálkozó szereplői és szurkolói töltik meg a Duna Arénát, amikor Budapest a mindig látványos rövidpályás világbajnokság házigazdája. Ezek után tényleg már hab lehet a tornán, ha jövőre sikerül kiérdemelni a 2025-ös vagy a 2027-es   FINA Vizes Világbajnokság rendezési jogát. És persze nem szabad megfeledkezni az idén októberben Budapesten is bemutatkozott rövidpályás Világkupa versenyről sem, amelynek jövőre és az után is a Magyar Úszó Szövetség lesz a rendezője.

Ami pedig a Duna Aréna idei eseményeit illeti, azok száma és sokszínűsége is figyelemre méltó. Április elejétől december elejéig összesen 29 kisebb és nagyobb rendezvénynek adott otthont a létesítmény, amelyek között szép számmal akadt elsőrangúnak számító nemzetközi esemény. A legrangosabb a FINA Vízilabda Világliga Szuperdöntő, az említett „kismedencés” VK úszóverseny, a szinkronúszók Világkupa versenye és junior világbajnoksága, valamint az ifjúsági ökölvívó VB volt. Mindezek mellett a Duna Aréna konferenciaterme több közgyűlésnek, kongresszusnak, filmforgatásnak, fogadásnak, sajtótájékoztatónak és PR eseménynek adott otthont, bizonyítva, hogy nem csupán a sport-, hanem más jellegű események szervezői is felfedezték ezt a kínálkozó lehetőséget.

Cseh László még sokszor szeretne a Duna Arénában versenyezni

Hétfőn ünnepelte a 33. születésnapját Cseh László, a magyar úszósport ikonikus alakja, hat olimpiai érem gazdája és két világbajnokság aranyérmese. A Duna Aréna Hírlevelének nyilatkozó sportember először is arról számolt be, hogy hosszú pályafutása alatt több csúcsot hódított meg, de ezek közül is kiemelkedett a 2008-as pekingi olimpia (ahol az említett Vizeskockában három ezüstérmet nyert és ugyanannyi Európa-csúcsot döntött meg), a 2015-ös kazanyi VB, ahol tíz évi szünet után sikerült második világbajnoki győzelmét kiharcolnia, nem utolsósorban pedig a 2017-es FINA Világbajnokság, ahol a 200 pillangón megszerzett második helyével sikerült megörvendeztetnie a Duna Arénában összegyűlt szurkolók ezreit.

„Nem vagyok már mai gyerek, és a 2018-as versenyévem se úgy sikerült, ahogy szerettem volna, de úgy érzem, hogy folytatnom kell, mert van bennem éppen elég fizikai és lelki erő is” – hangsúlyozta. – Szeretnék még sokszor versenyezni a Duna Arénában, erre legközelebb a jövő évi Világkupa versenyen nyílhat lehetőségem. Nem kizárt, hogy a tokiói olimpia évében a májusi budapesti Európa-bajnokságon is ott leszek az indulók között, egyelőre azonban csak 2019-re fókuszálok, és arra, hogy az idei kedvezőtlen mérlegemet ki tudjam javítani”  - nyilatkozta.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook