2021. december 3. - Ferenc, Olívia

Ügyészség előtt a MÖSZ balhé

2018. október 30. Szerző: Rózsa Misi
Soha nem jó, amikor egy sportág esetében nem a tehetséges felnőtt és utánpótlás korú versenyzők sikereiről kell írni, hanem arról, ami a háttérben zajlik, ráadásul rendesen botrány szaga is van.

 

Most nem a sportolók szolgálttják a témát a sportágat szerető újságírók számára sem, hanem az a veretes botrány, ami akkor tört ki, amikor kiderült, hogy rossz döntések sorozatának következtében a Magyar Ökölvívó Szakszövetség a teljes anyagi összeomlás szélére jutott a budapesti ifjúsági ökölvívó VB kapcsán.

A konkrét hiány 350 millió forint. olyat is rebesgetnek, hogy a teljes hiány ennél is nagyobb. Lapunk a botrány kirobbanása után már beszámolt arról, amiről akkor tudni lehetett.

Cikkünk megjelenését követően, október 24.-én ült össze az elnökség, hogy meghallgassa a felállított vizsgálóbizottság beszámolóját a történtekről és a vizsgálat eredményéről. Az elnökségi ülés zárt volt, a média nem mehetett be. Azt lehetett már ekkor hallani, hogy az elnökség nem volt határozatképes először, mert több elnökségi tag nem vett részt az ülésen. De úgy döntöttek, hogy az ügy súlyosságára való tekintettel, azonnal még aznap, ismételt elnökségi ülést tartanak, ami már a megjelentek számától függetlenül határozatképes lett. Az elnök és főtitkár aláírási jogát ezt követően megvonták. Mivel nagyon sok információra még szükség volt a lezáráshoz, ezért megállapodtak abban, hogy október 29.-én új elnökségi ülést hívnak össze, ahol döntésre viszik a kérdést. Információink szerint, a vizsgálat azt tárta fel, hogy történtek visszaélések és születtek felelőtlen döntések.

Hétfőn a megismételt elnökségi ülés már határozatképes volt. Mivel az elnökség nem nyomozóhatóság, úgy döntöttek, hogy a vizsgálat által feltártakat, a teljes jegyzőkönyvével együtt megküldik az ügyészségnek, hogy az hozza meg a döntést, hogy az erkölcsi felelősségen túl van-e bármi, amiben megállhat a jogi felelősség kérdése. Maga a vizsgálóbizottság és az elnökség nem nevezett meg személyeket, akik esetében a vizsgálatot kifejezetten kérik. Tulajdonképpen mondhatjuk azt is, hogy az elnökség átdobta a labdát az ügyészség térfelére és az most ott pattog. Az ügyészség fogja megvizsgálni ezután, hogy mi történt egészen pontosan, és az ügyészség fog dönteni arról, hogy követett-e el bárki bűncselekményt, súlyosabb szabálysértést és ha igen, akkor azért kit terhel jogi felelősség. Amíg az ügyészség nem hoz döntést, addig az elnökség által kijelölt, három fős válságstáb irányítja a MÖSZ-t és az elnök és főtitkára aláírási joga továbbra is felfüggesztés alatt marad.

Információink szerint, még ebben az évben össze fogják hívni a MÖSZ rendkívüli közgyűlését. Az ügyészségi vizsgálat eredménye fogja eldönteni, hogy egy beszámoló vagy pedig tisztújító közgyűlés lesz a végén.

Voltak, akik abban reménykedtek, hogy a kormány mentőövet fog dobni a szakszövetség felé és konszolidálja a csőd közeli állapotot. Úgy tudjuk, hogy a kormány valóban tárgyalt ennek a lehetőségéről, de első körben ezt elvetette. Tehát jelen pillanatban az egyesületek, a MÖSZ alkalmazottak, a versenyzők teljes bizonytalanságban maradtak, nincs válasz arra, hogy mi lesz velük most, illetve középtávon. Az már egészen biztos, hogy a fejlesztési pénzeket, ami durván egyesületenként 5 millió forintot jelenthetett volna, nem fogják megkapni idén az egyesületek, ez a lehetőség elúszott számukra.

Mi sem vagyunk nyomozóhatóság, nem is áll minden adat a birtokunkban ahhoz, hogy ebben az ügyben érdemben ítélkezni tudjunk. Arra a kérdésre szeretnénk leginkább tehát választ kapni, hogy ha valóban igaz, hogy a Budapest 2017 Nonprofit Kft adott olyan árajánlatot, hogy 296 millió forintért a VB-t tokkal-vonóval megcsinálta volna, akkor ez az ajánlat miért került elutasításra és miért lett a rendezvény ennek a sokszorosából megvalósítva? Úgy gondoljuk, az egész történetnek ez az egyik kulcskérdése. Hiszen ha ezt az ajánlatot fogadják el, akkor most minden rendben lenne, nem került volna a MÖSZ katasztrofális anyagi helyzetbe. Ki hozta meg és mire alapozva az elutasító döntést?

Mi lesz veled magyar amatőr ökölvívás?

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook