2021. december 7. - Ambrus

Tolcsva ismerkedik az ökölvívással

2018. augusztus 9. Szerző: Rózsa Misi
Sok gyerek születik borzalmas körülmények közé, amikor már csecsemőként pokoli dolgokkal kell megismerkednie. Például a nyomorral, az éhezéssel. Van olyan és lehet az a szerencsésebb ezek közül, aki haza se kerül, soha nem ismeri meg az édesanyja ölelését, mert már a kórházból sem viszik haza őket. Ezek a gyereke egy része intézetbe kerül, más részük a szerencsésebbek nevelő szülőkhöz.

 

Tolcsva lelkésze úgy döntött, hogy minden erejét és befolyását latba vetve, gyerekvédelmi központot hoz létre a településén és annak környékén is. Nevelő szülőket keres a gyerekeknek és mentorálja őket. Ebben a kezdeményezésben, azonnal aktív partnerre találta a település polgármesterének személyében és az úgy mellé állt a rendőrkapitány is. Nagyon sokan voltak azok, akik a falu lakói közül is azonnal azt mondták, készek a gyerekek befogadására. Van, aki egyet van, akit, kettőt, de olyan család is akadt, amelyik 6 gyereket vett magához, és igyekeznek megadni számukra azt a szeretetet, ami minden gyereknek ki kéne, hogy járjon. Ezen a településen, nem csak szavakban, de a tettekben is fontos az integráció ügye. Nyitott, befogadó település jött itt létre, ahol jó kicsit megfürdőzni abban, hogy nem veszett még ki a humánum.

Mivel a tanulás mellett, tudják, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek számára a legjobb kitörési lehetőséget a sport tudja biztosítani és a sport nevelő ereje ezeknek a gyerekeknek is pont olyan fontos, mint szerencsésebb életkezdéssel bíró társaiknak, hát elkezdték keresni a kapcsolat lehetőségét egyesületekkel. Sok helyen nem reagáltak a megkeresésre, de az MTK Budapest Egyesület ökölvívói azonnal igent mondtak a meghívásra és elmentek a faluba bemutató edzést tartani és lehetőséget adni két napon keresztül a gyerekeknek arra, hogy kipróbálhatják az ökölvívás sportágát. Nagyon lelkesen hallgatták végig Drexler Géza rövid, de részletes előadását az ökölvívásról. Ezután izgatottan nézték végig a bemutató edzést, de a legnagyobb öröm akkor érte őket, amikor felszólítást kaptak arra, hogy álljanak csak be ő maguk is a csapatba. Nagyon aktívan igyekeztek ellesni a bemelegítés mozgásait. És amikor kesztyű is került a kezükre, örömük már leírhatatlan volt. Volt közöttük mondjuk ki azonnal két-három olyan gyerek, akiben az első mozdulatok után már lehetett látni, hogy van tehetség. De alapvetően az összes gyerek ügyes volt és nagyon lelkes. A második napon már rutinból érkeztek és azonnal beálltak a kezdésnél az MTK fiatal versenyzői közé. A kesztyűzés is jobban ment és minden gyakorlatot fegyelmezetten csináltak végig. Mindegyik gyerek végig nyomta a két órás teljes edzést, igaz látszott rajtuk, hogy a végére nagyon elfáradtak.

De nem csak a gyerekek, hanem még a plébános úr is kesztyűt húzott és keveredett ezzel bele a vidámságba. Közben a polgármesterrel megbeszélték Rostás Árpád úr közvetítése mellett, hogy az összes anya és gyermekvédelmi központ itt a térségben számíthat az MTK Budapest egyesület és az ökölvívók segítségére, máskor, más helyen is szívesen tartanak majd ehhez hasonló sportág népszerűsítő rendezvényeket és igyekeznek megszervezni, hogy az arra érett gyerekek, rendszeresen edzhessenek egy közeli egyesületnél és indulhassanak majd versenyeken is.

Azok a gyerekek, akik kiemelkedően jó teljesítményt mutattak a rendezvény során, kisebb ajándékokat kaptak elismerésül. Voltak, akik ugráló kötelet, voltak, akik bandázst és voltak, akik fogvédőket és egyikük egy MTK Ökölvívás zsákot is. Remek hangulatú és kifejezetten hasznos és eredményes rendezvény volt ez.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook