2021. december 3. - Ferenc, Olívia

Tegnap is sikerrel zártunk

2018. augusztus 23. Szerző: Rózsa Misi
Második napjához érkezett az ifjúsági ökölvívók világbajnoksága a Duna Arénában. Lelkes közönség várta a magyar versenyzők szereplését. Négy versenyzőnk léphetett ringbe a találkozók során.

 

Ángyán József ellenfele a nagyon erős marokkói Abbaz Abdessamad volt. Ángyán jól kezdte a találkozót. Feltűnő volt, hogy lábon mennyire jól mozgott el és szép ütésekkel próbálkozott. De sajnos kijött közöttük, hogy ellenfelének hatalmas fizikai ereje van, ami egy Ángyánnál nagyobb rutinnal is társul esetükben. A magyar fiú nagyon keményen küzdött, lehetett látni, hogy ha képes lesz még tovább fejlődni, akkor nagyon komoly fantázia lehet benne, de itt sajnos el kell ismerni, hogy ellenfele jobb volt és megérdemelten léphetett tovább. De attól kikapni, aki megnyerte már az ifjúsági Afrika-bajnokságot és mellette az Emil Zsecev ifjúsági tornán ezüstéremig jutott, nem szégyen a magyar versenyzőnek.

60 kg-ban Orbán Adriánnak is sikerült „szépen” belehúznia, mert az első ellenfele azonnal a szép eredményeket maga mögött tudó kirgiz Kubanychbek Uulu Umar volt, aki 102 versenyével a háta mögött, papíron jobb esélyt képviselt, mint a magyar versenyző. De Orbán javára legyen írva, hogy nem ijedt meg a kihívástól, bátran lépett a szorítóba és azonnal megpróbálta átvenni a kezdeményezést, amivel meg is lepte az ellenfelét. Annak meglepődését remekül használta ki, szép kombinációkkal operálva, lépésről-lépésre morzsolta fel az ellenfél ellenállását és mindezek mellett gyakorlatilag mondhatjuk, hogy hibátlanul oldotta meg a védekezését is. Mindent fegyelmezetten végig csinált, amit a sarok kért tőle és a mérkőzés végén nem is volt kérdés, hogy az ő kezét emelik majd a magasba és kap lehetőséget ezzel a folytatásra.

48 kg-ban Vitál Dominika élete első komolyabb világversenyén léphetett ifiként a szorítóba. Számára a legfontosabb itt a rutin megszerzése volt és a nagy nemzetközi kihívásokkal való ismerkedés. Nem zavarta meg a tömeg, a kiabálás a magyar versenyektől eltérő környezet és annak hatásai, igyekezett mindent végrehajtani, amit a mérkőzés előtt kért tőle a szakmai vezetés Kovács Máriával az élén. Ellenfele nem kezdő, a kazah Kudaibergen Anel mögött már versenyek tömege állt. Az Ázsia-bajnokságon bronzérmet szerzett, a németországi Feketeerdő Kupát pedig megnyerte. Hamar ki is jött közöttük a rutinbeli különbség. A kazah nagyon jól bokszolt, Dominika meg igyekezett állni a sarat. Egy ütés után a bíró idő előtt beszüntette a mérkőzést, amit nehéz magyarázni, mert igazából nem volt megfogva Dominika és bírta volna még simán a találkozót, akkor is ha láthatóan nagy fölénnyel vezetett már az ellenfele. Nincs miért a vereség okán szégyenkeznie ennek a magyar kislánynak, fog ő még dobogón állni, bárki megláthatja jelentősebb világversenyen. Igaz ezért még sokat kell dolgoznia, de szorgalmas és nagy tehetségű versenyzőről beszélünk, így az nem okozhat majd problémát számára.

Az első furcsa bírói ítélkezésen is túl vagyunk. Kondákor Emília 54 kg-ban a mongol Erdenedalai Michidmaa ellen lépett a szorítóba. Nem lehet vitatni, hogy nagyon szoros mérkőzés alakult ki a két lány között. De a menetek többségében, ha kicsivel is, de a magyar lány volt láthatóan a jobb. Sokkal többet talált tisztán és elég jól kivette magát a támadásokból, amikor őt próbálta rohamozni az ellenfél. Hatalmas felhördülés és megdöbbenés fogadta, hogy a mérkőzés végén az ellenfél kezét emelték a magasba. Az volt az érdekes, hogy láthatólag még a mongol sarkot is meglepte, hogy a versenyzőjüket hozták ki győztesnek, de persze ők örültek, ami természetes is. Emília esetében Kovács Mária se igazán érti, hogy mi történt itt, ő maximálisan elégedett volt a versenyzője teljesítményével, az maximálisan azt hajtotta végre, amit a verseny előtt megbeszéltek vele és kértek tőle. Sajnos az olyan sportágakban, ahol szubjektív ítéletek születnek, mindig benne van a pakliban, hogy a tévedés miatt nem az nyer, aki valóban a jobb volt. Olyan ellenfelet győzött le itt Emília, akkor is ha nem őt hozták ki győztesnek, aki az ifjúsági Ázsia-bajnokságon bronzérmet tudott szerezni.

Szerdán folytatódnak a küzdelmek és reméljük lesz lehetőségünk majd magyar sikerekről beszámolni. A hangulat a verseny helyszínén remek. Itt ki kell emelni, hogy fantasztikus, ahogy a magyar csapat tagjai szurkolnak lelkesen egymásnak és a közönség is biztatásban, rendesen kitesz magáért, ebben velünk csak az oroszok tudják felvenni a versenyt, de azok is bőven lemaradva tőlünk. Érdemes kilátogatni tehát a Duna Arénában, ahol most még a selejtezők délben kezdődnek és estig tartanak. Szurkoljunk a kiváló magyar versenyzőnknek, zengjen a : hajrá magyarok!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook