2021. december 3. - Ferenc, Olívia

A serpák serpája

2018. március 27. Szerző: Szele Tamás
A serpákról szokás tudni, hogy ők azok a himalájai emberkék, akik fel szokták vinni a hülye nyugatiakat a csúcsokra, ha kell, néha a nyakukban is – nekik nem jelent különösebb egzotikumot a hegylánc, hiszen ott születtek.

 

Eddig a legismertebb serpa Tenzing Norgay volt, aki Sir Edmund Hillaryvel együtt lépett elsőként a Csomolungma csúcsára – de most lehet új büszkesége a serpa népnek.

Ugyanis akad egy még sokkal serpább serpa is. Kami Rita Sherpa már huszonkettedik alkalommal készül megmászni a világ legmagasabb hegycsúcsát. A jelenlegi rekordot két honfitársával, a híres Apa Sherpával és Phurba Tasi Sherpával tartja a hegymászó. A rekordkísérletről Kami Rita Sherpa az EFE spanyol hírügynökség hétfői jelentése szerint azt mondta, történelmet szeretne írni és dicsőséget akar szerezni a serpa közösségnek és a hazájának is. A 48 éves serpa április 1-jén vág neki a 8848 - más mérések szerint 8850 - méter magas hegycsúcs akklimatizációs időszakokkal tűzdelt meghódításának. Az expedícióban 29 hegymászó vesz részt, köztük több amerikai és japán, valamint 17 teherhordó. A tervek szerint május végén lesz a csúcstámadás, de minden az időjárástól függ. Ahogy a Himalájában szokott lenni: az időjárás bizony meghatározó. És az alpinizmus nem életbiztosítás.

A hegyi vezető közölte, akkor is folytatja a munkát az Everesten, ha rekordot állít fel idén tavasszal. Szeretne akár huszonötször is feljutni a hegycsúcsra, bár tudja, hogy sok veszély leselkedik rá a mászás közben. 2014 áprilisában lavina végzett 16 nepáli vezetővel az alaptáborban, 2015-ben pedig 19-en vesztették életüket a Nepált sújtó és kilencezer emberéletet követelő földrengés okozta hógörgetegben.

Persze, hogy folytatja a munkáját: kevesen tudják, hogy a serpák nem egy elnyomott, kizsákmányolt népcsoport, akiket a gonosz kizsákmányolók korbáccsal hajtanak fel a hegyre, ellenkezőleg: a serpák egy nagyon büszke és viszonylag jó helyzetben lévő közösség, akiknek sikerült kiharcolni – monopolhelyzetüket kihasználva – hogy kifejezetten magas béreket kapjanak a hegyi vezetésért, teherhordásért. Nyugat szemmel is magas béreket, egy út jövedelméből évekig megél a családjuk, ám a legtöbbször vállalkozásokba fektetik a bevételt. Méghozzá jövedelmező vállalkozásokba. Persze, hogy Kami Rita sem akarja abbahagyni a pénzkeresetnek ezt a kiváló módját, mászik, míg bírja.

Azért huszonkétszer a Csomolungmán... pláne esetleg majd huszonötször... kicsit sok, kicsit emberfeletti teljesítmény. Ezt már csak egy módon lehetne felülmúlni.

Ha le sem jönne.

Ha felköltözne a csúcsra.

Kár, hogy azt a hatóságok nem engedik. Meg nem is lenne kényelmes.

De akkor is: le a kalappal Kami Rita előtt.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook