2021. december 7. - Ambrus

A Sas felszállt

2017. június 7. Szerző: Szele Tamás
Houston, olyan már volt, hogy a Sas leszállt – ez a kódmondat jelentette azt, hogy Armstrong, Aldrin és Collins űrhajója elérte a Hold felszínét. De olyan tegnapig nem volt, hogy a Sas felszállt volna. Márpedig sikerült: freestyle-ban, minden kötél és egyéb segédeszköz nélkül sikerült megmásznia az El Capitant Alex Honnold sziklamászónak. Pedig 915 méter magas.

 

Na bumm, mondja a síkvidéki ember. Mások hatezer méter fölött kezdenek el oxigénért kérincsélni, mi ez a 915 méter? Hogy micsoda? A világ legnehezebb sziklafala. Szó szerint függőleges, és sima, mintha üvegből lenne. Ezen még maga a Nagy Szellem is csak elcsúszni tudna – hiszen a Yosemite Nemzeti Parkban van. Persze, egy ilyen üvegfalon nem egyből szalad fel a mászó.

Honnold a Freerider útvonalon jutott fel, aminél korábban az is nagy szó volt, ha valaki kötélbiztosítás mellett fel tudott jutni. Az egyik legnehezebb rész valamivel féltáv után jött, amikor Honnold saját bevallása szerint is olyan volt, mintha üvegen mászna fel.

Honnold mászását rendkívül precíz előkészítés előzte meg, mert egyetlen rossz kéz- vagy lábmozdulat végzetes is lehetett volna. Előre pontosan meghatározott és megjegyzett kapaszkodóhelyeket, minden mászásáról naplót vezetett. Még néhány nappal a szombati mászás előtt is ellenőrizte, hogy nem mosta-e el egy vihar az útvonal kulcsfontosságú részein elhelyezett jelzéseit. Valójában azonban már hét éve készült a megvalósíthatatlannak tűnő vállalkozásra, és egy éve kifejezetten erre edzett sziklafalakon az Egyesült Államokban, Kínában, Európában és Marokkóban is. 

Csak egyet mondhatunk erre: csodálatos, bölcsen és körültekintően előkészített, káprázatos sportteljesítmény, az emberi elme és az egészséges test diadala – de bizony edzés, tervezés nélkül nem sikerült volna.

Íme, látható tehát: mens sana in corpore sano, ép testben ép lélek győzte le a hihetetlen falat. A sportág szakértői szerint ez a sziklamászás Holdra szállása, Szent Grálja volt. 

Mondjuk, nem éppen egy tömegsport. 

Az benne a szép. 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook