2021. december 3. - Ferenc, Olívia

Sárkányhajó a jégen

2018. január 25. Szerző: Szele Tamás
Kérem, első pillanatban magam sem hittem el, hogy ilyen létezik, sőt, van ebben a sportágban világbajnokság. A világbajnokságon pedig született magyar arany és ezüst is. De akárhogy nézem, mégiscsak van: hölgyeim és uraim, örömmel jelenthetem, hogy kis hazánk jég-sárkányhajó nagyhatalom lett, a világ élmezőnyében vagyunk.

 

Azért ezt jobban meg kéne nézni. Ugye, van a sárkányhajó, igen szép és régi kínai sportág, több, mint kétezer éve űzik a derék Csü Juan költő emlékére, aki kegyvesztettség miatti bánatában a Miluo folyóba ölte magát, egészen pontosan Kr. e. 277-ben. A sárkányhajó egy olyan 12,5 m hosszú kenu típusú hajó, melyet elöl sárkányfej, hátul pedig sárkányfarok díszít. Ebben ül 18-20 ember, egy dobos és egy kormányos, és a dob ütemére eveznek, de nagyon. Szép sport is, egészséges is, kulturális háttere is van – nem csoda, hogy nálunk is űzik. De azt nem gondoltam volna, hogy ezt lehet jégen is művelni... Márpedig lehet.

Egy arany- és négy ezüstérmet nyertek a magyarok az első jég-sárkányhajó világbajnokságon, amelyet a kínai Duolunban rendezett a Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség (IDBF) társult szervezete, az IIDBF.

A januári versenyen 27 ország több mint 300 sportolója vett részt – amint azt a Kisalföld.hu írja.
A hazánkat képviselő együttes gerincét a váci Dunai Sárkányok Klub sportolói adták. A csapat tagja volt a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnökségi tagja, Szabó Miklós, a váciak vezetője.
A világbajnokságon 4, 5 és 12 fős egységek versenyeztek 100 és 200 méteren. Bár a jég-sárkányhajózás technikája nagyban eltér a sárkányhajózástól, a magyar csapat itt is kiválóan szerepelt, sok esetben olyan rutinos jég-sárkányhajós csapatokat maguk mögé utasítva, mint a kanadaiak vagy a kínaiak.
A magyarok a 12 fős hajók mezőnyében 100 méteren első, 200 méteren a második helyen végeztek. Az ötfős hajók mezőnyében 100-on és 200-on is ezüstérmet szereztek, akárcsak a négyfős egységek 200 m-es versenyében.
A csapattagok elmondása szerint a legnagyobb kihívást a rettentő hideg jelentette. A versenynek helyt adó Belső-Mongóliában nem ritka a mínusz 30 fok alatti hőmérséklet, igen nagy a nap közbeni hőingadozás, valamint erős és hideg szél fúj Szibéria felől. Érdekesség, hogy az időjárás előrejelzés megadja a valós hőmérsékletet és a relatív hőérzetet is: ezek az ott tartózkodás első napjaiban mínusz 28 és mínusz 38 fok voltak. További nehézséget jelentett az 1500-2000 méteres tengerszint feletti magasságon tapasztalt oxigénhiány.
A világbajnokságot a város közepén lévő befagyott tó (Longze Lake) jegén rendezték. A szervezők kitettek magukért, színpompás nyitó és záró ceremónia foglalta keretbe a versenyt, az ünnepélyes eredményhirdetés után pedig jurta-partival zárult a vb.

Hát kérem, nem akármilyen teljesítménnyel büszkélkedhetünk. Ráadásul, mivel ez volt ebben a sportágban az első világbajnokság, erős pozíciót vívtunk ki magunknak már a kezdetek kezdetén.

Csak büszkék lehetünk a magyar sportolókra – és vegyük tudomásul, hogy ilyen sport is van.

Hajrá, Dunai Sárkányok, köszönjük!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook