2021. december 6. - Miklós

Sárfutók

2017. március 27. Szerző: Szele Tamás
Ugye, a brit szigetek lakói nem tökéletesen épeszűek, melynek több jele is van, például emberi tápláléknak tartják az uborkás szendvicset és állandóan megnyerik a világháborúkat, ami abszolút sportszerűtlen. Ezen kívül két csap van a fürdőszobájukban, egy a meleg víznek, egy a hidegnek, és bármiben hajlandóak részt venni, ami sportnak nevezhető.

Említhetnénk itt a krikettet vagy a golfot, melynek szabályrendszere csak kicsit bonyolultabb a kvantumfizikánál, de most a „mud run”-ról lesz szó. Magyarul talán „sárfutás” lehetne. Ez egy olyan sportág, ami a tájékozódási futásból származik, tetszik tudni, az az, amikor az embert leteszik egy iránytűvel és egy rossz térképpel a Mecsekben, aztán két hét múlva megtalálják a hegyi mentők valahol a Nyugati-Kárpátokban egy móc faluban. Pedig eredetileg csak nyolc kilométerre indult.

 

 

Na, a mud run is erről szól. El kell jutni egyik helyről a másikra, igaz, iránytű és térkép nélkül, viszont mocsaras, nehezített terepen. Itt-ott barlang is van és szögesdrót-akadályok. Jó esetben a verseny végén meglesz minden résztvevő, bár gyakori a sérülés, törés de szerencsére alig pár százalékos a halálozási ráta. Természetesen van részvételi díj is, ötven és nyolcvan angol font közötti összeg, és időnként alkalmi nehezítések: például 2000-ben Krisztus szenvedéseinek emlékére a résztvevők egy hatalmas keresztet kellett vigyenek a vállukon a mocsáron keresztül.

De hát csak nem vesz részt ilyen őrültségben értelmes ember?

Dehogynem. Ha angol, részt vesz. Évente 150 ilyent rendeznek és negyedmillióan vesznek rajtuk részt.

Sőt, most már pereskednek is miatta. Ugyanis a korábban nottinghamshirei, most New York-i Will Dean nevű úriember 2010-ben megalapította a Tough Mudder versenyt, ami mindennél népszerűbb lett. Igen ám, de nem egyedül, hanem bizonyos Guy Livingstone nevű gentlemannel karöltve. Azonban ez akkora üzletté vált az idők folyamán, hogy évente tíz és félmillió angol font bevételt hoz, és mivel mr. Dean hajlamos volt nem megosztani társával a bevételt, valamint önállósítani magát, mr. Livingstone beperelte. A kereset tárgya e pillanatban bagatell 446 ezer angol font.

Nem pénz ez, kérem.

Én speciel tudok néhány hasonló sporteseményről, amelyek többe kerültek, és szintén brit sportsmanek szervezték őket. 

Például volt egy sebességi gyalogtúra Franciaországban, Dunquerque-től a tengerpartig és a hajókig. Ezt a német légierő gyöngéd figyelme élénkítette.

Később volt egy sivatagi verseny Tobruk-Bengázi-El Alamein-Kairó távon, páncélosokkal, víz nélkül. 

Aztán volt egy igazi túra, az Omaha partszakaszon, nehézgéppuskával a nyakban, aknamezőkön keresztül, pergőtűzben. 

Mindhármat egy Sir Winston Churchill nevű menedzser szervezte.

Na, kérem, ez a sport, uraim...

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook