2021. december 7. - Ambrus

Rasovszky, a legnagyobb

2018. november 3. Szerző: Szele Tamás
Hogy mi, magyarok a legnagyobbak közé soroljuk az úszóinkat, abban nincs semmi különös: egyrészt tényleg a világ élvonalában vannak, másrészt nekünk mindig is a sport óriásai lesznek. Más országokban hívhatnak ezért minket kicsit elfogultaknak, de sebaj, ők meg a saját sportolóikkal elfogultak – ez így is természetes.

 

De ha már a nemzetközi szaksajtó is azt írja, hogy Rasovszky Kristóf az év legjobb férfi nyíltvízi úszója, akkor a részrehajlás gyanúja nélkül állíthatjuk, hogy így igaz. Márpedig a világ legtekintélyesebb úszómagazinja, a Swimming World őt választotta az úszók legkiválóbbjának.

A hazai szövetség pénteki tájékoztatásából kiderül, hogy a magyar úszó a nyári Európa-bajnokságon nyújtott történelmi teljesítményével érdemelte ki az elismerést, míg a nőknél a hasonlóan eredményes holland Sharon van Rouwendaal lett a legjobb.

„A mindössze 21 esztendős magyar úszó egy évvel azután, hogy bemutatkozott az első komolyabb felnőtt, nyíltvízi világversenyén, a tavalyi világbajnokságon, fantasztikus fejlődésről tett tanúbizonyságot, és valósággal letarolta az év legrangosabb versenyét, az Európa-bajnokságot” - írta a lap, amely interjút is közölt vele.
Rasovszky Kristóf - aki az Európa-bajnokságok történetében első férfiversenyzőként mindhárom egyéni számban érmes lett, győzött 5 és 25 kilométeren, és milliméterekkel lemaradva lett ezüstérmes 10 kilométeren - többek között elmondta: „Leírhatatlan volt, hogy két arannyal és egy ezüsttel jöhettem haza Glasgow-ból. Habár titkon úgy indultam el az Európa-bajnokságra, hogy három érmet szeretnék nyerni, arra nem gondoltam, hogy ez majdnem három arany lesz.”

Céljaival kapcsolatban egyértelműen fogalmazott: a világbajnokságon és az olimpián is érmet akar nyerni.

A Swimming World Magazine 1964 óta választja meg az év úszóját, 2004 óta pedig a nyíltvízi szakágban is megnevezi a legjobbakat. Ez idáig egy magyar, Risztov Éva érdemelte ki ezt az elismerést a sportágnak ebben a válfajában, a 2012-es londoni sikere után.

Rasovszky most Risztov mellett olyan nagyszerű elődökhöz csatlakozott, mint a medencében remeklő, háromszor legjobbnak választott Egerszegi Krisztina (1991, 1992, 1996), valamint a kétszer első Darnyi Tamás (1987, 1991), továbbá Güttler Károly (1993).

Mi csak gratulálni tudunk – és szurkolni, hogy Kristóf összes célja megvalósuljon. Hajrá!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook