2021. december 3. - Ferenc, Olívia

Az ökölvívás halála?

2018. december 3. Szerző: Szele Tamás
Kérem, amitől tartottunk, bekövetkezett: és könnyen meglehet, hogy egy egész sportág sorvad el majd bizonyos döntések miatt. Hogy aztán melyik döntés volt hibás, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságé-e, amely kemény határozatot hozott, avagy az AIBA-é, amely konokul kitart vezetője mellett, azt mindenki döntse el magának, nem tisztünk ítélni.

 

De lássuk a tényeket.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) befagyasztotta kapcsolatát a Nemzetközi Ökölvívó Szövetséggel (AIBA), melynek így a tokiói olimpia versenyeinek előkészítését is fel kell függesztenie. A sportági szervezet ellen NOB-vizsgálat indul.

A végrehajtó bizottság pénteki, tokiói ülésén a tagok áttanulmányozták az AIBA-tól július közepén kért beszámolót, mely a sportági szövetség elmúlt időszakban tett lépéseit foglalja össze a NOB által korábban felvetett problémák ügyében, többek között a szövetség vezetésével, illetve gazdálkodásával kapcsolatban.

A végrehajtó bizottság mostani döntése többek között azt jelenti, hogy a NOB azonnali hatállyal felfüggeszti az AIBA-nak szánt kifizetéseit, a szövetség pedig nem használhatja az olimpiai ötkarikát és a 2020-as nyári játékok logóját sem.

Az AIBA nem lehet kapcsolatban a tokiói olimpia szervezőivel, a jegyeladásokat sem intézheti a sportág versenyeire, sőt, a kvalifikációs rendszert sem határozhatja meg, nem tervezhet tesztversenyt a japán fővárosba és az olimpiai bokszprogramot sem alakíthatja ki.

A legnagyobb bizonytalanságot az AIBA pénzügyi helyzete és gazdálkodása, valamint a néhány hete megválasztott elnök, Gafur Rahimov személye okozza. Egy átfogó független pénzügyi vizsgálati jelentés szerint ugyanis nem lehet megbízható, hiteles könyvvizsgálati beszámolót találni az AIBA gazdálkodásáról, a 2017-es és a 2018-as évről sincs egyetlen pénzügyi jelentés sem a szövetség honlapján.

Az új bokszelnök, Rahimov feltételezett alvilági kötődése már év eleje óta aggasztja a NOB-ot, mely nyomatékosan kérte korábban az AIBA-t és magát az üzbég üzletembert, hogy ne ő legyen a szövetség elnöke. Ám a kongresszus a NOB kérését figyelmen kívül hagyva november elején őt választotta meg a szervezet első emberének.

Kérem, ez magyarul annyit jelent, hogy ha nem történik nagyon sürgősen valami, jelesül az, hogy Rahimov lemond vagy lemondatják, az amatőr ökölvívás lekerül a 2020-as tokiói olimpia műsoráról.

Szép dolog a kitartás, az állhatatosság: de tessék mondani, megér ez a Rahimov egy egész sportágat?

Kapjunk már a fejünkhöz.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook