2021. december 7. - Ambrus

Octopush vagy vízihoki

2017. március 2. Szerző: Szele Tamás
Ha még nem hallottak erről a sportról, az ugyan nem csoda, mert sajnos kevesen tudnak róla, de le merném fogadni, hogy rövidesen sokan megismerik a nevét kis hazánkban: ugyanis a búvársportok világszervezete (CMAS) Magyarországnak ítélte a 2017-es víz alatti hoki Európa-bajnokság rendezési jogát. A tornát augusztus 12-20. között rendezhetik majd.

Sokan beszélnek a vizes VB-ről és kevesen a vízihokiról, pedig ez igazságtalan – hiszen rendeztünk mi már VB-t is ebben a sportágban. A hazai szövetség 2013-ban Egerben rendezte meg a sportág világbajnokságát, amelyen akkor 17 ország 68 csapata vett részt. A 2017-es Eb-n várhatóan 18-20 ország 40-45 csapata csap majd össze. Sőt, az EB előtt még rendeznek egy pénzdíjas versenyt is Szentendrén, a Vizes Nyolcas Uszoda és Szabadidőközpontban, ami kétségtelenül jó bemelegítés lesz a nagy tornára. 

 

 

Tehát, akár tetszenek hinni, akár nem, kis hazánkban élénk vízihoki-élet zajlik. De mi a csoda ez a vízi- (vagy inkább víz alatti) hoki? 1954-ben találták fel Angliában, eredetileg nyolcfős csapatok játszották, ezért lett a neve, kis szójátékkal Octopush (ami egyaránt utal a nyolcas számra és a polip angol nevére). Lássuk a szabályait! 

A mérkőzést egy 25x12 méteres, minimum 2 méter mély medencéban játsszák.

10 játékos alkot egy csapatot, de egyszerre csak 6 ember van a vízben, a 4 bármikor bevethető cserejátékos a parton várakozik. Egy mérkőzés két 15 perces félidőből áll.

A korongot, melyet pucknak hívnak és ólom közepű, műanyag borítású, másfél kilós tárgy, csak az ütővel szabad érinteni, a korongot birtokló játékost nem szabad feltartani. Kisebb szabálytalanságért szabadlövést kap az ellenfél, nagyobbért büntetőt illetve meghatározott időre vagy a teljes mérkőzésre szóló kiállítást.

Három bíró figyeli a mérkőzést, ketten a vízből, a főbíró pedig a partról irányít. A bírók kézjelekkel kommunikálnak, de a főbíró víz alatt is hallható hangjelzéssel állítja le vagy indítja el a játékot.

Mondjuk nem egy látványsport, meg kell hagyni, ugyanis normális esetben a nézők semmit sem látnak a mérkőzésből, illetve csak úgy nézhetik, hogy – mint a legutóbbi EB-n – víz alatti kamerákkal közvetítik a számukra, a képeket kivetítőkön figyelhetik, élőben.

De ezen ne akadjunk fent, akkor is európai szintű sportesemény rendezési jogát kaptuk meg – és nem is lesz különösebben drága rendezvény, hiszen medence kell hozzá, korong, ütő és játékos, semmi több.

Komoly eseményre számíthatunk, hiszen a 2017-es, 15. CMAS Víz Alatti Hoki Nyílt Európa-bajnokságon várhatóan több mint 500 sportoló vesz majd részt. A felnőtt, illetve masters (35 éven felüliek) férfi és női kategóriákban Magyarországot négy együttes képviseli majd. 

Drukkoljunk a csapatainknak és figyeljük majd a kivetítőket!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook