2021. december 7. - Ambrus

Martin Strel, a világúszó

2016. július 3. Szerző: Szele Tamás
Martin Strel már nem úszóbajnok, nem dicsekszik régi érmeivel vagy kupáival, bár 1978-tól egy ideig versenyszerűen úszott is – mégis akkora sportteljesítményre készül, mint eddig senki más az emberiség történetében. Körbe fogja úszni a bolygót. Az egész golyóbist – tengereken, folyamokon, csatornákon keresztül, míg vissza nem ér a kiindulópontjára.

Valóságos Magellán, csak éppen hajó nélkül indul neki a nagy útnak, gondolná az ember – de hát természetesen ez nem így működik. Ha valaki, hát Strel tudja, hogyan kell megszervezni egy ilyen utat, miféle és mekkora kísérőhajóra van szükség, kikből kell álljon a személyzet (főként orvosokból és tudósokból), hiszen senki sem úszhat a szabad vizekben napi öt-tíz óránál többet. Strel maximum napi tizenkettőt engedélyez majd magának a 450 napra tervezett vállalkozás során – az áramlatoktól, hőmérséklettől, és főleg a víz minőségétől függően.

 

 

Hát ez az. A víz minősége. Ezért indul el körbeúszni a planétát.

A szlovéniai születésű Martin Strelt ugyanis a „Nagy Folyamok Embere” néven ismerik, mivel végigúszta a legnagyobb folyóvizeket, a Dunától a Mississippin és a Coloradón át a Jangcéig és az Amazonasig – de megfordult a Nílusban vagy a Paranában is. És nagyon rosszak a tapasztalatai. A vizünk elmondhatatlanul szennyezett: érdekes módon a legtisztábbnak még a Dunát találta, annak is a német és osztrák szakaszát, bár a többi ellen sem volt komoly kifogása. Azonban mikor a Jangcét úszta végig, maguk a kínai hatóságok és a helyi lakosok próbálták meg lebeszélni a kísérletről, a folyam szennyezettsége miatt – végül ugyan megtette az utat, de a rengeteg toxikus szennyezőanyag miatt leállt a májműködése, dialízisre szorult és hetekig tartott, míg újra lábra tudott állni. Elmondása szerint a Nílus és a Gangesz sem különb – ezért is szervezi a világúszást.

Ugyanis a kísérőhajón tartózkodó tudósok minden nap elemezni fogják a víz kémiai összetételét, elsősorban az ő érdekében, de ezeknek az analíziseknek az eredményei megmaradnak és végre átfogó, világméretű képet kaphatunk a globális vízszennyezettségről. Olyan képet, amit nem befolyásol a helyi kormányok és politikusok érdeke, amibe nem szólnak bele vállalatok vagy pénzügyi érdekeltségek sem.

Mindemellett Martin Strel vállalkozása sportteljesítménynek is emberfeletti – különösen, ha tekintetbe vesszük, hogy az úszó most hatvanegy éves. 

Igen, hatvanegy. 

Az állandó edzésnek köszönhetően ugyan azt mondja, hogy nem érzi magát idősebbnek harmincnál-negyvennél – de akkor is.

Más ember ebben a korban már fél szemmel a nyugdíjra kacsintgat.

Martin Strel ehelyett körbeússza a világot.

Sok sikert neki – és tiszta vizeket!

Mindannyiunknak.

 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook