2021. december 7. - Ambrus

Maccabi a Ludovikán

2018. november 15. Szerző: Szele Tamás
Szóval, az a kérdés itt és most, hogy hol fogják megtartani a 2019. július 29. és augusztus 7. között Budapesten rendezendő 15. Maccabi Európa Játékokat. A kérdésre eddig több válasz is érkezett, egyik különösebb, mint a másik. Sajnos, az ügy természetét tekintve nem tárgyalhatjuk a problémát teljesen politikamentesen, de igyekszünk minél kevesebbet engedni a sportügyekbe ebből a veszélyes méregből.

 

Az kétségbevonhatatlan tény, és már évek óta eldőlt, hogy a Maccabi Európa Játékokat jövőre mindenképpen nálunk rendezik, ha ez elmaradna, többe kerülhetne, mint maga a megrendezés. Pedig vannak erők, amelyek ezen dolgoznak: ilyen a Mi Hazánk Mozgalom, ami október 23-án még aláírásgyűjtést is kezdeményezett annak érdekében, hogy elmaradjanak, érveik főként anyagi természetűek, sokallják a beruházások költségeit (és van még néhány, értelmezhetetlen mondat ebben a kezdeményezésben, például az, hogy ezek a játékok „nem a magyarokat segítik”. Egyetlen világméretű sportesemény sem csak a magyarokat segíti, mindegyik segít mindenkit). Nos, pillanatnyilag úgy áll a helyzet, hogy talaját vesztette a tiltakozás indoklásának egy része: ugyanis, mint azt kedden megtudhattuk, nem lesz a játékok érdekében semmiféle beruházás.

Illetve lesz, csak nem építenek kifejezetten ebből a célból semmit.

Eredetileg ugyanis a játékokat a most épülő Kerepesi úti Sportparkban kívánták megrendezni, de az csak 2020-21-ben fog elkészülni, ezért új helyszínt kellett találni. A legtöbb verseny így a Ludovika Akadémiára kerül. Fontos helyszínek lesznek még a Hajós Alfréd Sportuszoda, az MTK városmajori teniszpályái és röplabdacsarnoka, a Lantos Mihály Sporttelep futballpályái, valamint az alcsútdobozi Pannonia Golf & Country Club. Különlegesnek ígérkezik az országúti kerékpáros verseny és a hosszútávfutás, hiszen előbbi a kincsesbányai Bringa Fiesta, utóbbi pedig a Várkert Bazárból induló Budapest Night Run része lesz.

Kissé szétszórtnak tűnik ily módon a sportesemény, de ha egyszer nem lesz kész időben a Sportpark, más megoldás ezek szerint nem kínálkozik. Azonban a vártnál több résztvevő érkezik majd: 30 országból több mint 2500 sportoló, több száz edző és segítő, valamint több ezer szurkoló. Szép, nagy rendezvényre számíthatunk, ráadásul meglévő létesítményekben, az ember azt hinné, hogy ennek pozitív költségvonzatai vannak, de – nem így áll a helyzet. A kormány korábban 2,1 milliárd forintos költségvetési támogatást hagyott jóvá a játékok előkészítésére és rendezésére, de több ország és sportoló érkezik a tervezettnél, ezért több erőforrás is kell. A kiegészítő támogatásról november végén dönt a kormány, legalábbis a hivatalos bejelentés szerint.

Innentől megint veszélyes vizekre tévedhetnénk törékeny sajkánkkal, ha elkezdenénk találgatni, miért drágább, ami olcsóbb – hittel hiszem, hogy az olvasóközönség felnőtt, érett emberekből áll, akik megfelelő mérlegelés után képesek kialakítani saját véleményüket ez ügyben.

Egyelőre annyi biztosat mondhatunk, hogy 2019. július 29. és augusztus 7. között mindenképpen megtartják Magyarországon a Maccabi Európa Játékokat.

Minden egyéb meg majd eldől addig.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook