2021. december 3. - Ferenc, Olívia

Lármás nap

2017. január 25. Szerző: Szele Tamás
Hát nem lesz egy csendes nap Budapest Duna menti kerületeiben sem az idei július első napja, sem a második. Akkor rendezik ugyanis a Red Bull Air Race hazai futamát – minek következtében igen sokan veszik majd elő évek óta gondosan ápolt ellenszenvüket a sportrepülés iránt, és két napig tart majd a szidalomözön a közösségi oldalakon.

 

 

Nem épp egy sakkbajnokság, annyi szent. De mielőtt elemezzük, tekintsük át, hogy is fog állni a sorozat akkortájt? A nyolc futamból álló széria negyedik állomása lesz a budapesti viadal, amelyet az elmúlt évekhez hasonlóan a Parlament előtt, a Duna fölött rendeznek majd.

A magyarországi hétvége előtt februárban Abu-Dzabiban, áprilisban a versenynaptárba 2009 után most visszakerülő San Diegóban, míg júniusban Japánban, Csibában versenyeznek a világ legjobb műrepülői. A budapesti viadalt követően július végén új helyszínként Kazany mutatkozik be. Két, később kijelölendő európai helyszín után októberben Indianapolisban zárul a Red Bull Air Race 2017-es idénye. 

Nem lesz mindennapi látványosság, annyi szent, még akkor is, ha a tömegből nem lehet majd mindent tökéletesen látni – bár a nézők így is jobban járnak, mint a Forma 1 esetében, ami szintén nem egy csendespihenő a nyári táborban, de a megjelenő közönség egyszerre mindig csak egy pályaszakaszt lát be. 

És hát hangos lesz. Ilyenkor derül ki, hogy Magyarországon nem a politikához vagy a focihoz ért mindenki és nem is a főzéshez, hanem a sportrepüléshez. Az elmúlt évek folyamán szinte ugyanazokkal az érvekkel találkoztam. „Miért a város közepén?” Azért, hogy többen láthassák – és nem mellesleg, nagyobb legyen a bevétel. A helyi cégek, vendéglátóipari egységek bevétele is, amiből a rendező cég nem lát semmit. „Mit röpködnek a mi pénzünkön?” Nem a mi pénzünkön röpködnek, hanem a szponzorokén, ehhez köze nincs a magyar adófizetőnek. „Engem nem érdekel, vigyék innen, zavar!” Hát, engem is zavart a Keleti pályaudvar hangosbemondója, mégsem szólamlottam fel ellene, hanem megszoktam. Mondjuk ez csak két napig hangos, az egész évben beszél... 

De a legszebb: „Mire jó ez a cirkusz? Csak röpködnek!” 

Hát igen. „Csak” röpködnek. A maratoni futók meg „csak” futkosnak, a távolugrók „csak” ugrálnak. Ennyi erővel magának a sportnak sincs semmi értelme. Hiszen „csak” sportolnak.

Kérem szépen, gondoljunk bele, mennyi pénzt, erőfeszítést ölt bele a magyar állam, míg Mogyoródon egyáltalán megépülhetett a versenypálya. Minden évben mennyit kell tárgyalni, míg bizonyos lesz, hogy megtartják a futamot. Ehhez legalább nem kell anyagi beruházás, a légtér ingyen van.

Kiabálok itt a pusztába... mondhatok bármit, idén sem fogják szeretni sokan ezt a csodálatos sporteseményt. 

Sokan meg szeretni fogják.

Fotó: Pusztay Dorián

 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook