2021. december 7. - Ambrus

Kosáramőba

2017. szeptember 2. Szerző: Szele Tamás
Gyakran számolunk be olyan sportokról, amik igazából nincsenek is, csak vannak, a ló nélküli díjugratásról például kétszer is hírt adtunk, ugyanis terjed, mint egy afrikai vérzéses láz. De ez a mostani új sport egészen egyszerűen kifog rajunk. Ezt nincs hova tenni: ez részint logikai, annyira-amennyire, részint nagyon is kosárlabda, amihez ügyesség kell – ez a kosáramőba.

 

Az biztos, hogy nem ajánlott azoknak, akik kezdők a kosárlabdapályán. De hogy is néz ki ez az egész? Na, szóval tetszik tudni kosarazni? Felejtse el a szabályokat, itt és most csak az számít, hogy pontos kosarakat tudjon dobni a versenyző – és a megfelelő kosárba, mert lesz belőle egy pár... Akkor vegyük a másik felét, amőbázni tudnak? Mindenki tud amőbázni, kérem, ez az, amit kockás papíron játszottunk annak idején az iskolában a padtársunkkal unalmasabb órákon és az volt a lényege, hogy váltásban jelöltük be a négyzeteket, aki össze tudott hozni négyet egy sorban vízszintesen, függőlegesen vagy ferdén, az nyert. Logikai játék, ha nem is a legnehezebb, még a magyar tévében is játszották a nyolcvanas évek végén.

Akkor most tessék elképzelni a kettőt együtt.

Adott hét kosár egymás mellett, amelyekből a labdák egy nagy ládába esnek, de nem ám csak úgy egymás hegyére-hátára, hanem vályúk terelik őket egy „mátrixba”, aminek hét oszlopa és hat sora van. Ezek kívülről látszanak, ugyanis a láda elülső falára ebből a célból lyukakat vágtak: az oszlopok természetesen alulról felfele telnek meg, és a játékosoknak az a céljuk, hogy egyrészt nekik sikerüljön négy labdát így vagy úgy egy sorba bedobni, másrészt ellenfelüket meggátolják ebben. A játékhoz természetesen huszonegy-huszonegy különböző színű kosárlabda is kell, mindegyik játékos a maga színét dobálja. Bonyolultan hangzik? Pedig egyszerű, ez a videó meg is magyarázza:

Azért az még odébb van, hogy a kosáramőba olimpiai sportág legyen vagy világbajnokságot rendezzenek belőle. Ezt egyelőre ketten játsszák, ők is Ausztráliában: mellesleg jó lenne, ha elterjedne, mert ész is kell hozzá, ügyesség is.

Csak kicsit furcsán hat első látásra.

Kicsit nagyon furcsán.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook