2021. december 7. - Ambrus

Kínai bölcsesség

2018. november 23. Szerző: Szele Tamás
Általában a kínai kínai bölcselmek rövidek szoktak lenni, találóak és kicsit meghökkentőek – kivéve, amikor nem. Hát ez most nem rövid, és nem is nagyon meghökkentő annak, aki figyelemmel kíséri a kínai labdarúgás sorsát, de ha félreteszünk minden elfogultságot, igen bölcs döntést hozott a kínai futballszövetség, amire nagy szükség volt.

 

Ugyanis a kínai labdarúgás hihetetlen fejlődésnek indult az utóbbi években, csak épp nem egészen úgy, ahogy az egészséges volna. Nem jelentek meg új, ismeretlen tehetségek a nagyvárosok ipari negyedeiből vagy messzi, földművelő falvakból, hanem bizony külföldről jelentek meg.  És gennyesre keresték magukat.

Például a Sanghaj Senhua csapatánál az argentin Carlos Tévez világrekordot jelentő 37 millió eurót keresett idényenként, rajta kívül olyan ismert játékosok futballoztak, vagy szerepelnek jelenleg is a kínai szuperligában, mint honfitársai, Ezequiel Lavezzi és Javier Mascherano, a brazil Oscar, Hulk és Alexandre Pato, a belga Axel Witsel, az olasz Graziano Pelle, vagy a kolumbiai Jackson Martínez. A bajnok Kuangcsou Evergrande tavalyi bevétele 83 millió dollár (21,8 milliárd forint) volt, a vesztesége viszont 155 millió dollár, és a kínai csapatok többsége ugyanígy gazdálkodik. Ennek legfőbb oka, hogy az utóbbi években csillagászati összegekkel csábítottak magukhoz ismert játékosokat. Ráadásul Tévezzel még rossz üzletet is kötött a Sanghaj Senhua, ugyanis annyira nem volt hajlandó teljesíteni a pályán, hogy ki kellett tegyék a csapatból (mi több, túlsúlyos is volt, és nem akart fogyókúrázni).

Egyszóval, annyi volt az idegenlégiós, hogy először négy főben limitálták az egy meccsen egy csapatból pályára állítható külföldi játékosok számát, aztán, a bombaigazolások hírére csavartak egyet a présen: csapatonként három főre csökkentették a határértéket. A kínai szakvezetés azt mondta, némi joggal, hogy szép a győzelem, de a kínai származású játékosok nem tudnak érvényesülni a nyugati sztároktól.

Most pedig még tovább szigorították a szabályokat. A következő idény előtt fizetési plafont vezetnek be a kínai labdarúgó-bajnokságban. A kínai szövetség (CFA) a fizetéseket és a prémiumokat is korlátozza, mert az utóbbi években elszabadultak a legtehetősebb klubok költségei. A CFA már évek óta igyekszik korlátozni a klubok kiadásait. Tavaly például bevezették, hogy külföldi játékosok esetén a 45 millió jüant (1,8 milliárd forint), hazaiak esetén a 20 millió jüant (814 millió forint) meghaladó átigazolási díjakra adót vetnek ki.

A mostani plafon mértékéről nincs pontos tudomásunk, de tény, hogy szükség van rá: így sosem lesz Kínában kínai labdarúgás, a felszabaduló összeget bizony az utánpótlás nevelésére kell fordítani.

Bölcs a döntés, csak sikerüljön be is tartatni.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook