2021. december 7. - Ambrus

A Khumbu-jégesésen át

2017. május 27. Szerző: Szele Tamás
Mert, kérem, a tibeti mitológia kissé bonyolult dolog. Télen körülbelül ötszáz isten van benne, nyáron nyolcszáz, ez azért van, mert abban a hidegben a dolgok összemennek... de mi köze ennek a sporthoz? Annyi, hogy nagyon nem tudom érteni azokat, akik sajnálkoznak, mert a mi Klein Dávidunk idén nem ért fel a Csomolungmára.

 

Nem jutott fel, hát nem jutott fel. Majd feljut jövőre. Az erős szél miatt abbahagyta csúcstámadását, 8115 méter magasan visszafordult, és megkezdte az ereszkedést. Én bizony azt mondom: jól tette. Jobb nekünk egy eleven Klein Dávid és Suhajda Szilárd, mint két halott hős. Így is lélegzetemet visszafojtva figyelem a jeges odüsszeát: még az éjjel visszatért a 8000 méteren lévő négyes táborba, majd elindult az alaptábor felé. Magyar idő szerint délre 6500 méterig ereszkedhet. Onnan csak akkor folytatja az útját, ha a Khumbu-jégesésen biztonságosan átjuthat. 

Hát kérem: az alpinizmus nem versenysport. Ezzel szemben kicsit sem veszélytelen: az idei szezon minden eddiginél több áldozatot követelt. Igen, Káli istennő unatkozik... társaságot keres, és hát nem éppen jóindulatáról híres. Ugye, a „Csomolungma” szó egy tibeti nyelvjárásban azt jelenti, hogy „a Föld istenasszonya”. Ez így eléggé tágan értelmezhető, főleg annak ismeretében, hogy mind az ötszáz-nyolcszáz tibeti istennek megvan a maga ellenkező nemű párja, minimum isteni rangban, ráadásul az istenkéknek jelentős része nem is férfi, hanem nő, például Tara
Ehe, a Zöld Istennő vagy Palden Lhamo, aki szintén nem gyengéd lelkéről ismeretes, a saját fia lenyúzott bőrét használja nyeregtakarónak. Ebből kifolyólag ő a kegyelem istennője: létezik tibeti logika, csak nehéz megmagyarázni. Ha jól gondolom, ez a Csomolungma Káli valamelyik megnyilvánulása lehet – nem a kedves Laksmi, nem is a szelíd Párvati, a Hegyek Lánya. (Ő ugyanis a Nanga Parbat). Káli megjelenési formáit nem elemezném, elég annyit mondanom, hogy halálistennő.

No, száz szónak is egy a vége, jobb, ha a mi Dávidunk ma este nem Kálival teázik, nem vele szürcsöli a bödzsát, csangot. Nagy a Csomolungma, de jövőre is ott lesz. Amúgy akkora a csúcsforgalom az idén a hegyen, mint a BAH-csomópontban, péntek délben, az is megtörtént már ebben a szezonban, hogy egymástól lopták az oxigénpalackot az expedíciók. 

Jobb ez így, Dávid, vigyázz magadra. És főleg a Khumbu-jégesésnél légy óvatos.

Nem lóverseny ez. 

A csúcs ott lesz jövőre is. 

Az istenek örökkévalóak, ugye.

Neked meg – ahogy a jégvilág egy másik nagy utazója, Jack London írta – égjen jól a gyufád!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook