2021. december 7. - Ambrus

Nemzetek Ligája: kettőből nem sok

2018. október 16. Szerző: Rózsa Misi
Sokan vártuk nagy izgalommal, hogy a magyar labdarúgó válogatott az UEFA Nemzetek Ligája sorozatában, mire lesz képes idegenben a görögök és utána az észtek ellen. Reméltük, hogy Rossival végre a válogatott képes lesz már áttörőbb eredményeket elérni. Lelövöm a poént előre: ez nem igazán jött össze számunkra.

 

A görögöket az előző fordulókban itthon 2-1-re meg tudtuk verni. Nem igen mutat kiemelkedő teljesítményt a görög válogatott, így idegenben is lehetett volna ellenük keresnivalónk. A találkozó első pár percét nagyon megilletődötten kezdték a mieink, jöttek ránk rendesen a görögök. De aztán ez a görcs feloldódott jelentős mértékben és egyre jobban kezdtünk el játszani. Igaz, hogy az ellenfél birtokolta többet a labdát, de a magyarok jelentettek komolyabb veszélyt kapura. Szemre kifejezetten tetszetősen játszottunk és csak a szerencse mentette meg a görögöket attól, hogy ne szerezzük meg idegenben is az előnyt.

A második félidőt is mi kezdtük sokkal jobban, a magyar válogatottban végig benne volt a siker lehetősége. Viszont gyakorlatilag a semmiből, a görögök az első komolyabb támadásukból megszerezték a vezetést. Ezután sem adták fel a mieink a küzdelmet, mentek bátran előre, de sehogy nem jött össze az egyenlítés, így hiába játszottunk egyértelműen jobban, mint ellenfelünk, a foci nem pontozásos sportág, így a megszerzett egyetlen találatukkal a görögökhöz került a három pont.

Gondolhattuk, hogy ha a magyar csapat képes ennyire látványosan és jól játszani a vereség ellenére, akkor ezzel a formával az észtek nem okozhatnak számunkra megoldhatatlan feladatot. Ez az észt csapat, jó ideje gólt sem tudott rúgni senkinek és még a mi nem túl acélos csapatunknál is papíron sokkal gyengébb válogatott. Hogy nagyon gyenge egy csapat ez, azt megmutatta az ellenünk való játéka is, de sajnos mi is hasonlóan gyengék vagyunk, így nagyon szoros és meglepő módon sok gólos mérkőzésen lettünk vágóhídra küldve.

Már az első félidőben lehetett látni, hogy két teljesen azonos képességű csapat feszül egymásnak. Ahogy a görögök ellen, úgy Észtországban is hagytuk az elején, hogy ránk jöjjenek az ellenfelek. Negyedóra játék után kezdtünk el végre focizni kicsit. De egy nagyon súlyos védekezési hibánkat kihasználva, már a 20. percben megszerezte a vezetést a hazai csapat. Igaz itt pozitívumnak lehet elmondani, hogy a mieink nem omlottak össze a bekapott találat után, jöttek tovább bátran előre. És itt már látszott egy ideig az is, hogy technikailag a mi játékosaink a képzettebbek. És az akarat, a szervezettség meg is hozta az eredményét, mert a 24. percben össze is hoztuk magunknak a szépítést. És ebben a félidőben szinte végig mi játszottunk jobban, veszélyesebben és lehetett már itt is érezni, hogy ha ezt folytatjuk, össze fog jönni számunkra a fordítás.

A második félidőben neki is mentünk az ellenfélnek és nyomtuk őket rendesen. Ez törvényszerűen hozta magával, hogy az 54. percben valóban sikerült betalálnunk ismét nekik és megfordítottuk az eredményt. De ezt követően, megmagyarázhatatlan módon átengedtük nekik a területet. És a 70. percben egy nagyon szerencsétlen bénázós öngóllal egyenlíteni tudott a vendéglátónk. Sőt a 79. percben már ők fordították meg az eredményt egy nagyon gyenge beíveléssel szerzett góllal. Itt kicsit felébredtek a mieink, jöttek előre, ismét elkezdtek kicsit focizni, aminek köszönhetően a 81. percben megint egyenlíteni tudtunk. Ezután a mérkőzés végéig gyakorlatilag csak nekünk voltak helyzeteink, de egyet sem tudtunk értékesíteni belőlük, így be kellett érnünk a nagyon sovány 1 ponttal.

 

Közben a finnek először Észtország ellen léptek pályára a csoportunkban idegenben, akiket 1-0-ra le tudtak győzni. A következő mérkőzésüket a görögök ellen játszották le otthon, akik ellen 2-0-ra nyerni tudtak.

A csoport állása tehát:

Finnország 12 ponttal veretlenül az első.

Görögország 6 ponttal a második.

Magyarország 4 ponttal a harmadik.

Észtország 1 ponttal az utolsó

Két forduló maradt hátra itt már csak. A mieink először itthon fognak pályára lépni Észtország ellen, amikor a másik mérkőzésen Görögország otthon játszik majd a finnek ellen. Ezeket a mérkőzéseket november 15.-én játsszák majd le. Aztán november 18.-án a görögök ismét otthon játszhatnak majd az észtek ellen, mi pedig az utolsó mérkőzésen a finneket fogjuk fogadni.

Nekünk már matematikai esélyünk sincs az első hely megszerzésére. Az egyetlen célunk már csak az lehet, hogy a csoport második helyét vegyük el a görögöktől. Ehhez alapfeltétel lesz, hogy itthon verjük meg az észteket. És a szerencse álljon mellénk kicsit, és a finnek idegenben is nyerjenek a görögök ellen. Mert ha ez utóbbi is bekövetkezik, akkor az utolsó meccsüknek már nem lesz tétje, amikor hozzánk látogatnak, így azt lazábbra vehetik, amit jó esetben kihasználhatunk ellenük. A görögöknek most még elméletben van lehetőségük a csoport élére kerülni a végére, de gyakorlatilag ez aligha fog megvalósulni, hiszen ahhoz mindkét meccsüket nagy gólkülönbséggel nyerniük kellene és az eddig hibátlanul teljesítő finneknek pedig mindkét mérkőzésen bukniuk kéne.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook