2021. december 7. - Ambrus

Ifjúsági Ökölvívó Vb - 1. nap

2018. augusztus 22. Szerző: Rózsa Misi
Uszodában, úszni szokott az ember lánya vagy fia. Uszodában úszóversenyt, vízilabda mérkőzést, toronyugró versenyt, szinkronúszóversenyt, extrémebb esetben búvár jéghokit játszanak. De focizni vagy verekedni nem medencében szokás.

Szerintem példanélküli a világban, hogy nagy nemzetközi ökölvívó tornát rendezzenek egy medence felett. Ez már eleve a iküzdelmek nélkül is érdekes ízt adott a Magyarországon megrendezett, Ifjúsági ökölvívó világbajnokságnak. A Duna Aréna medencéjét, ahol pár napja még Hosszú Katinka rótta ellenállhatatlanul a hosszokat, most befedték nagyon biztonságosan. Vannak, akik azt hiszik, hogy az Iron Lady az olyan kemény, hogy a lefedés alatt is csak úszik, csak úszik, csak úszik egyfolytában. 

Nagyon nagy munka volt kialakítani a helyszínt. A Magyar Ökölvívó Szakszövetség munkáját, nagyon sok lelkes önkéntes segítette. Minden el is készült határidőre. Ahol pár napja medence volt, ott most két ring áll, a falakat zászlóerdő borítja. Nagyon jól sikerült a kampány filmecske is, ami a Vb-hez készült. Közben a magyar versenyzőkkel a szakmai stáb rengeteget dolgozott azért, hogy a lehető legjobb felkészítést kapják a versenyen való sikeres szerepléshez. 

Már az első nap, azonnal voltak magyarok, akik a kötelek közé kellett, hogy lépjenek. És nem is szerepelt összességben rosszul a csapatunk. 

Az első magyar, 69 kg-ban Barbosu Tibor volt, aki elkezdhette a menetelést előre. Ellenfele a marokkói Elouarz Yassine volt. Barbosu aki az MTK versenyzője, de a Madárfészek Akadémia növendéke is, az első menetet nagyon nagy erővel és sebességgel kezdte. Kiváló támadásokat vezetett végig és nagyon-nagy magabiztossággal nyerte a menetet. Kétség sem férhetett hozzá, hogy ki a jobb. A második menet elejére megmaradt ez az ellenállhatatlansága, és nagyon úgy festett, hogy akár idő előtt is befejezheti a mérkőzést. De sajnos nagyon sokat kiszedett belőle az első mérkőzésének első másfél menete, kicsit elfáradt, csökkent a koncentrációja, így a második menet második részét a vége felé, sikerült szűken, de hoznia ellenfelének, majd a harmadik menet elment a magyar versenyző számára. De amit addig össze tudott hozni, az elég volt ahhoz, hogy sikerrel vegye az első akadályt és győztesen hagyhassa el, igen jó ellenfele ellen a ringet. A felcsapás, ha nem is hozott lecsapást, jóra sikeredett. 

Ezután azonnal női versenyzőnk közül az első, Matesz Viktória kezdte meg mérkőzését 57 kg-ban a tájföldi Tao Ying-Yu ellen. Viktória olyan magabiztosan lépett már be a ringbe is, hogy az ember tudta, itt aztán nem lehet majd baj. Erőt, magabiztosságot, elszántságot sugárzott a magyar lány. És parádésan is ment neki a bunyó. Olyan lazán, természetesen mozgott, hogy kívülről nézve nem is azt érezte az ember, hogy itt verekednek, hanem olyan volt, mintha Viki táncolna. Miközben nagyon szép, nagyon erős és teljesen tiszta találatok sokaságát vitte be ellenfelének. És nem egy gyenge ellenfél mellett került hatalmas fölénybe, hiszen ez a tájföldi lány kifejezetten ügyes versenyző, csak esélye sem volt kibontakozni, mert Matesz ezt nem hagyta számára. Senkit nem lephetett meg a végén, hogy a magyar kislány kezét emelte a bíró egyértelműen a magasba. 

A következő ringbe lépő magyar Ambrus Viktória volt 69 kg-ban. Az ő ellenfele Algériából érkezett, Feroum Feriel volt. Ambrus keményen kezdett be, az első menetben már meg volt a magabiztos vezetése. A második menetben még az elsőnél is nagyobb iramot igyekezett diktálni, ami jó taktikának bizonyult részéről, hiszen ellenfele nem igazán tudta követni ebben, minden erejét kimerítette, hogy elkeseredetten védekezzen a rohamozó magyar ellenfél ellen. A harmadik menetben Ambrus a biztonságra helyezte már a hangsúlyt okosan, beosztotta erejét és ezt a menetet is hiba nélkül hozni tudta. Itt is egyértelmű volt, hogy egyhangú pontozással a magyar lányt látták jobbnak a bírók és ő mehetett tovább. 

52 kg-ban Borsos Tamás léphetett a kötelek közé a második etapban a Fülöp szigeti Anduyan Milenno ellen. Borsos megpróbált dominálni, de ez nem jött össze itt neki. Be kell vallani, hogy igen alacsony színvonalú bunyó alakult ki a két versenyző között, aminek a végén az ellenfelet látták jobbnak a bírók és így sajnos a magyar versenyző kiesett, de a jövőben még sokat fejlődhet és jobb lehet később. 

Szintai-Major Barbara 81 kg-ban a lehető legrosszabb sorsolást kapta. Ellenfele az az ukrán Makhno Karolina volt, aki jelenleg Európa bajnok. A lényegesen erősebb és rutinosabb ellenfél ellen a magyar lány, nagyon keményen megpróbált helytállni. Hogy ellenfele vezetett az egyértelmű volt, de amikor a bíró leléptette Barbarát, azon sokan megdöbbentünk, hiszen nem volt igaz, hogy nagy ütést kapott volna, amitől megszédült volna, hanem egyszerűen csak elveszítette az egyensúlyát, simán folytatni tudta volna ezt a mérkőzést. Egy ilyen jó ellenféltől kikapni, abszolút nem szégyen, ez bőven papírformának mondható. 

Öt magyar lépett az első nap szorítóba. Öt magyarból három kiharcolta a továbbjutást, kettő számára sajnos itt véget is értek a küzdelmek. Összességében nem volt rossz tehát az első nap mérlege a magyaroknak. 

Az utolsó mérkőzések után került sor az ünnepélyes megnyitóra. A megnyitó műsora igen látványosra, és egyben elegánsan egyszerűre is sikerült és itt tényleg nem negatívum az egyszerűsége. Fény játékok, táncos produkciók előzték meg a csapatok bevonulását. Majd az összes résztvevő ország zászlaját behozták a csarnokba és körbe állták velük a ringeket. És itt, amikor a magyarok jöttek be nagyot dobbant az szivem. nem csak azért, mert a magyar zászló érkezett a magyar csapat képviseletében, hanem azért, mert a zászlót, mint önkéntes segítő, az ökölvilágunk világában jól ismert és sokunk által őszintén szeretett és tisztelt Zador Laci hozta be. Ezután elénekelték a résztvevők a magyar himnuszt, majd a hivatalos részre került sor. Ki kell emelni, hogy a szónokok pontosan tudták, hogy nem szabad ilyenkor hosszú unalmas beszédbe kezdeni, mindegyik rövid és lényegre törő volt. Az első beszédet Erdei Zsolt, a MÖSZ elnöke mondta el, majd az AIBA elnöke az orosz Rajtmatov következett, végül hivatalosan a rendezvény fővédnöke Bajkai István megnyitotta a versenyt. Ezt követően a sportolok képviseletében hölgy versenyzőnk mondta el a világbajnoki eskü szövegét, míg a bírók esküjét Babai Sándor. A hivatalos része a műsornak ezzel véget ért, utána még egy nagyon kellemes levezető szórakoztató programot élvezhettek végig a színpadról a kilátogató nézők. 

A helyszín nagyon szép, a szervezés megfelelő látványában, a versenyek magas színvonalat képviseltek már az első napon is, jó volt kint lenni és élvezni minden pillanatát. 

A keddi versenynapon majd Orbán Adriánért, VitálDominikáért, Kondakor Emíliáért, Ángyán Józsefért szoríthatunk, ők is megkezdik szereplésüket

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook