2021. december 7. - Ambrus

Hosszú Katinka Szingapúrban

2018. november 19. Szerző: Szele Tamás
Van, ami újság, van ami nem az és van, ami újság is, nem is. Az nem újság, hogy Hosszú Katinka érmeket hoz minden versenyről, amin elindul, az már inkább, hogy mikor milyen érmet hoz el – most például Szingapúrból kettőt hozott, egy aranyat kétszáz vegyesen, és egy ezüstöt összetettben.

 

Az pedig vagy újság, vagy nem, hogy a torinói versenyek most már bizonyosan elmaradnak.

De lássuk előbb a tényeket. Hosszú Katinka nyerte a 200 méter vegyes döntőjét szombaton az úszó világkupa-sorozat utolsó, szingapúri rövidpályás állomásának harmadik, befejező napján. Ezzel együtt a háromszoros olimpiai bajnok maradt a második helyen a világkupa összetett pontversenyében a címét megvédő svéd Sarah Sjöström mögött.

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA honlapjának eredményközlése szerint Hosszú 2:04.79 perccel, idei legjobbját megközelítő eredménnyel győzött a vegyes szám fináléjában; ez volt az 500. döntője a világkupa történetében.

A magyar versenyző korábban még a 200 m hát döntőjében volt érdekelt, ott 2:03.43 perccel a harmadik helyen végzett.

A férfiaknál Verrasztó Dávid 400 méter vegyesen ugyancsak harmadikként ért célba 4:04.21 perces idővel.

A szingapúri viadal csütörtöki nyitónapján Hosszú 200 m pillangón győzött, míg 100 m vegyesen második lett, pénteken pedig egy aranyéremmel gazdagodott: ekkor 400 m vegyesen diadalmaskodott.

Legfőbb riválisa, Sarah Sjöström Szingapúrban öt számban tudott nyerni, s végül - világcsúcsainak is köszönhetően - biztosan védte meg összetett elsőségét, melyet tavaly éppen Hosszútól ragadott el, aki előzőleg ötször egymás után tudott a sorozat élén végezni.

Az idei világkupa-széria első szakaszát nagymedencében, Kazanyban, majd Dohában rendezték, a második etap rövid pályán Eindhovenben kezdődött és Budapesten zárult. A harmadik, zárószakaszt - ugyancsak 25 méteres medencében - három ázsiai helyszínen, Pekingben, Tokióban és Szingapúrban bonyolították le.

A hét állomás alkotta sorozat győzteseként Sjöström - aki 36 ponttal előzte meg összesítésben Hosszút - 150 ezer, a másodikként zárt magyar úszó pedig 100 ezer dollárt kapott. Külön pénz járt az utolsó három versenyből álló ázsiai etap megnyeréséért Hosszúnak, aki a "szakaszgyőzelemért" 50, míg Sjöström a második pozícióért 35 ezer dollárt érdemelt ki.

Végső soron – nem vagyok barátja annak, hogy a sportolók zsebében kotorásszunk, ugyanis aki irigyli a pénzüket, csinálja utánuk – de most mégis az mutatható ki, hogy Hosszú Katinka ezen a világkupán eddig 254 200 dollárt, azaz mintegy 72 millió forintot úszott össze. Használja egészséggel, megérdemli: de ez megmagyarázza viszont, hogy a spontán létrejött ISL, a FINA konkurense miért kellett felmondja a torinói versenyt. Ugyebár, a FINA egy-két éves eltiltásokkal fenyegette az azon indulókat – hát, ha a FINA versenyein ilyen pénzdíjakért lehet úszni, nincs ember, aki ne gondolná meg a még oly tisztességes spontán kezdeményezésen való részvételt is.

Azt hiszem, a FINA-t nem kell félteni az ISL-től, minden a kezében van, a korbács is, a kalács is.

Az eltiltás is, a pénzdíj is.

Akkor kezdheti félteni a helyzetét, ha egyszer csak több pénze lesz az ISL-nek.

Addig nem.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook