2021. december 7. - Ambrus

Hírek futtában

2018. október 29. Szerző: Szele Tamás
Kérem, nem feledkezhetünk meg a félmaraton és a maraton világáról sem manapság, zajlik ott az élet – nagy nevek szakadoznak le a listákról, mint például Kenenisa Bekele, új rekordok születnek, új nevek ragyognak fel, sőt, a legújabb maratont már sikerült vízben futni, ami a legkevésbé sem mindennapi.

 

Kezdjük talán a félmaraton legújabb híreivel. A kenyai Abraham Kiptum 58:18 perces eredménnyel világcsúcsot ért el vasárnap a valenciai félmaratoni futóversenyen. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) beszámolója felidézi, hogy a férfiak mezőnyében a 21,1 kilométeres táv rekordját 2010 óta az eritreai Zersenay Tadese tartotta 58:23 perccel. A spanyol városban vasárnap ideális időjárás fogadta a futókat, hiszen enyhén fújt a szél, és 11 Celsius-fokos volt a hőmérséklet, ez is hozzásegítette Kiptumot a csúcs megdöntéséhez, írja az MTI. Honfitársa, Joyciline Jepkosgei tavaly ugyancsak a valenciai verseny vegyes mezőnyében javította meg a félmaraton női világrekordját 1:04:51 órás eredményével. 

Valenciában ideális volt az időjárás vasárnap, ez vitathatatlan, de nem mondhatjuk el ugyanezt a keddi velencei maratonról. Bizony, az elit és az amatőr mezőny is kénytelen volt helyenként lábszárközépig érő vízben futni a Velence Maratonon, mert az olasz városban magasan tetőzött a dagály. 

Viharok és esőzések miatt a vízszint kritikus szintre emelkedett Velencében, a város háromnegyedét elöntötte az ár, többek között a turisták kedvenc helyét, a Szent Márk teret is le kellett zárni. A maraton nagy része normál körülmények között zajlott, csak az utolsó kilométereken kellett a vízzel is megküzdeniük a futóknak. Bár már piros riasztást adtak ki az áradás miatt, az útvonalon nem módosítottak, ráengedték a mezőnyt az elöntött utcákra. Nem ez volt az eső ilyen eset, de a szervezők szerint is most voltak a legnehezebbek a körülmények a verseny történetében. A maratont Mekuant Gebre nyerte 2:13:13-mal a férfiaknál, a nőknél a kenyai Angela Tanui győzött 2:31:30-cal. Mindketten sokkal jobbat futhattak volna a részidők alapján, de a mély víz percekkel lassította le őket. 

Hát, azért azt nehezen hinné az ember, hogy a velencei szervezők számára a dagály egy új jelenség lett volna, amivel még sosem találkoztak – ott valamiért mindig becsúszik valami gikszer, tavaly a felvezető motoros döntött úgy, hogy megváltoztatja a verseny útvonalát azért, mert csak. El is vitte magával az élmezőnyt várost nézni, annyira, hogy Eyob Gebrehiwet neki köszönhette akkori győzelmét – ő ugyanis a második csoportban futott…

Mi ebből a tanulság?

Velencében ne futni tessék, hanem evezni.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook