2021. december 7. - Ambrus

Halál a hegyen

2017. május 23. Szerző: Szele Tamás
Rossz hírek érkeznek a világ tetejéről: egyre több baleset történik a Csomolungmán, és már maga a csúcs sem a régi. Kérdéses, hogy a jövőben meg lehet-e mászni az ormot, és ha igen, akkor is – érdemes lesz egyáltalán odamenni, vagy annyira veszélyessé vélik, hogy nem lenne helyénvaló kísérletezni a csúcstámadásokkal?

 

Egy amerikai hegymászó a Mount Everest csúcsának közelében meghalt, egy indiai pedig a csúcsról való visszatérés közben eltűnt - közölték helyi expedíciószervezők vasárnap.

Az 50 éves alabamai Roland Yearwood a hegyen halt meg vasárnap, de halálának körülményeiről még nem sikerült tájékozódni - mondta el Murari Sharma, a kathmandui székhelyű Everest Parivar Expedíciós iroda munkatársa.

Az indiai mászó, Ravi Kamar a hegyről lefelé vezető úton lett rosszul, nem sikerült eljutnia a legközelebbi táborig, az őt kísérő nepáli sherpa viszont elérte a 8000 méteren fekvő tábort. A sherpa szintén rossz állapotban érkezett meg, fagyási sérülései vannak és oxigénpalack segítségével lélegzik.

Három sherpából álló mentőcsapat repült helikopterrel a kettes számú táborba, ahonnan felfelé indulnak a hegyre, hogy megkeressék az eltűnt mászót. A hírek szerint Kamar és vezetője szombaton 13.30-kor érték el a 8848 méter magas csúcsot, ami késői időpontnak számít, és már alig találkoztak hegymászókkal, amikor elindultak lefelé.

Yearwood az Everesten elhunyt harmadik halálos áldozat az idei tavaszi mászószezonban, amely márciusban kezdődött és a hónap végéig tart.

Ez is nagyon szomorú és szerencsétlen eset, ha nem is példa nélkül álló: a Himalája mindig is szedte az áldozatokat, de ezen túl elképzelhető, hogy még sokkal többen fognak belehalni a vakmerő csúcstámadási kísérletekbe, ugyanis eltűnt a Hillary-lépcső. Tim Mosedale brit hegymászó, észlelte ezt, aki május 16-án ért a csúcsra a BBC szerint. A 12 méter, majdnem függőleges sziklafal a 8848 méter magas Mount Everest délkeleti oldalán volt, és az utolsó kihívást jelentette a csúcsra feljutni szándékozók számára. Nevét Edmund Hillary új-zélandi hegymászóról kapta, aki 1953-ban elsőként jutott át rajta, elérve a csúcsot. A hegymászók szerint a sziklaképződmény a 2015-ös földrengéskor sérülhetett meg. Egyelőre nem tudni, hogy a Hillary-lépcső hiányában veszélyesebb-e megmászni a csúcsot, a problémát inkább a hegy szűk keresztmetszete jelenti, emiatt ugyanis a hegymászóknak gyakran várakozniuk kell, mielőtt elindulnának ezen a szakaszon, és ez hideg időben életveszélyes lehet. 

Egyre veszélyesebb tehát a világ tetejére eljutni, ennek ellenére egyre többen próbálkoznak vele: a nepáli idegenforgalmi hivatal csak idén 371 mászási engedélyt adott ki, melyeknek darabja 11 ezer dollárba kerül: viszont a lassan teljesen elszennyeződő környezet, a lavinák és a mostoha időjárás egyre több áldozatot követelnek.

De mégis, újra meg újra meg kell mászni a csúcsot.

Miért is?

Mint Hillary mondta annak idején: „Mert ott van.”

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook