2021. december 7. - Ambrus

Focistából futó

2018. április 26. Szerző: Rózsa Misi
Ki hallott már ilyen csodáról? Van egy magyar labdarúgó, aki imád futni és minden kényszer nélkül hajlandó erre.

 

Hát nem is terem sok babér a magyar labdarúgásban az ilyen furcsa szerzeteknek. Pedig a kis Bényei Szilárd, mindig arról álmodott, hogy egyszer a nemzeti válogatott mezőben szaladhasson ki társaival együtt a pályára egy jelentős nemzetközi tornán, és a mérkőzés végén az ő góljával nyerje meg a csapat a meccset. Látta magát lelki szemeivel, ahogy épp Messi és Ronaldo sorba állnak azért, hogy autogramot kérhessenek tőle vagy elmondhassák, hogy a Nagy Magyar Focistával szelfizhettek!
Persze a kis gyerek álma a világban kegyetlenül korán találkozik a valósággal. A kamasz, majd felnőtt korba lépő Bényei Szilárd álmai között megmaradt a válogatott szereplés, de már azzal is megelégedett volna, ha az első osztályba felküzdheti magát a játékával. Akik látták már focizni, azt mondják, van érzéke a labdarúgáshoz, és ha nem Tiszaladányba születik, 1991 május 22-én, hanem a fővárosba, ahol időben felfigyelnek rá, össze is jöhetett volna számára az NB I. Igaz erre szokták mondani, hogy ha a nagyanyám sárga lenne, kerekeken szaladna és csilingelne, ő lenne a villamos. 14 és 24 éves kora között focizott aktívan, több kis csapatban szerephez jutott, sőt alapembernek küzdötte fel magát, például Bodrogkisfaludon vagy labdarúgó pályafutása végén, Tarcalon.

2016 nyarán, amikor szögre akasztotta a stoplist, ugyanazzal a mozdulattal, futócipőt húzott a lábára és eldöntötte, hogy ha a fene fenét is eszik, futóversenyző lesz belőle. A futás nem volt új dolog az életében, hiszen a labdarúgás mellett kiegészítő sportként, csak úgy saját örömére, szívesen futott le hosszú távokat. Még aktív labdarúgó volt, amikor elindult élete első maratoni futóversenyén, a Spar maratonon, amit 3 óra 44 perc alatt teljesített. Olyan élményt kapott ettől a sikertől, hogy komoly szerelem alakult ki közte és a hosszútávfutás között. A következő évben tehetsége és az elvégzett munka eredményessége abban is megmutatkozott, hogy lényegesen tudott javítani időeredményein.

A fiatal futóra felfigyelt a Hegyalja 2050 Sportegyesület is és soriba is hívta. Bényi örömmel fogadta el az egyesület meghívását, így 2017 óta ennek az egyesületnek a színeiben versenyez.

Sorra jöttek számára a futásban az eredmények, maratonon és terep maratonon is. Ez utóbbinál győzelem lett a szereplés vége, megnyert jótékonysági félmaratont is és számtalan egyéb versenyt. Ha győzelmeit, sikereit elkezdenénk felsorolni teljes terjedelmükben, szerényen szólva is egy kisebb regényt kéne itt elmesélni Önöknek. A Szeged Éjszakai Futásban le tudta győzni a négyszeres magyar bajnokot Flander Mártont is, ami hatalmas szó volt esetében. Legtöbb sikerét félmaratoni távon érte el, de futott már 11 km-es versenyen is és fut sokszor rövidebb távokon is, miközben nagy szerelme a klasszikus maratoni táv lefutása marad. Kisebb versenyeken nagy bravúrt bemutatva ezzel, kész több számban is indulni, 5-10-21 km-en. És még így is elér mindegyik távon komoly eredményeket. Itthon egyre többen ismerik a nevét, de most már szeretne komolyabb eredményeket elérni nemzetközi szinten is. Lapunk arról már beszámolt olvasóinknak, hogy indult a Vienna maratonon is, ahol a 20 ezer induló közül, sikerült a 645. helyen célba érnie. Ez számára hatalmas szó, főleg annak tudatában, hogy rutinos kenyai, etióp versenyzők is indultak itt, akiknek komoly nemzetközi eredményei vannak. Ilyen mezőnyben egy magyar futónak a 10%-ba bekerülni is nagy dicsőség, Bényei túl is teljesítette ezt.

Edzéstervét vérprofi csapat állítja össze, Dr. Bana Richárd irányításával. A program nagyon komoly és szinte órára lebontott edzéstervet dolgoztak ki számára. Folyamatosan tartják vele a kapcsolatot és az aktuális állapotához igazítják számára az elvégzendő munkát. Munka mellett foglalkozik a sporttal, ezért külön elismerésre méltóak eredményei. Ez egy olyan műfaj, ez egy olyan sportág, amit fanatizmus nélkül, lehetetlen sikeresen csinálni.

Mivel Bényei nagyon közvetlen ember, aki könnyen alakít ki kapcsolatokat másokkal, sok barátja van, és azt őszintén sajnálja, hogy rájuk a munka és sport mellett kevesebb ideje jut, mint amit szeretne fordítani. A családalapítás is fontos célja, de most még azt is a futás mögé sorolja be. Minden áldozatot kész meghozni a sportért és, hogy képes legyen folyamatosan fejlődni.

Olyan sportember ő, akiben minden adott ahhoz, hogy kiemelkedő sikereket hozzon össze és mindemellett még egy igazi „jó arc“. Hajrá Szilárd, csak így tovább!

 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook