2021. december 7. - Ambrus

Érmek a víz alól

2018. szeptember 3. Szerző: Szele Tamás
Kérem szépen, kilenc érem nem kisegér, még a mostani, aranyesős időkben sem, arról illik megemlékezni, vagyis illenék, főleg, ha Európa-bajnokságról hozták a magyar sportolók, és főleg, ha ez elérhető közelségben, Magyarországon zajlott. Rejtély, hogy mégis, miért nem tudunk többet a tájékozódási búvárúszó bajnokságról, mint a kétségtelenül impozáns végeredményt.

 

Mert, hogy pontosak legyünk, nagyot kaszáltak a versenyzőink: kilenc érmet, közte három aranyat szereztek a magyar tájékozódási búvárúszók a sportág Gyékényesen megrendezett Európa-bajnokságán.

A Magyar Búvár Szakszövetség információi szerint a nemzeti csapat összesen három arany-, három ezüst- és három bronzérmet gyűjtött be a hazai rendezésű kontinensbajnokságon, ahol a fiatalok is eredményesek voltak: a juniorok három arannyal, két ezüsttel és egy bronzzal zártak. 

A magyarok legeredményesebb versenyzője Balázs Péter volt, aki két aranyat és három ezüstöt szerzett.

Ennyit mond a hír, nem többet, ezt is a Magyar Távirati Iroda útján. Közölték a nagyobb lapok (már, amelyik), de akárhogy keresgéli az ember, az egész világhálón nem talál egy meghívónál többet, az igaz, az korrektül van megfogalmazva, az egyik klub tette közzé – de ha nem tudunk arról, mit kell keresnünk, erre sem találunk rá. Bizony, nem egyszer a nyilvánosság hiánya nem a sajtó érdektelenségének köszönhető, hanem annak, hogy a rendező szervek meg sem nagyon hirdetik a sporteseményt. Persze, az eredmények szépségén ez nem változtat: de ha előre értesülünk arról, hogy Európa-bajnokságot tartanak mifelénk, tán nagyobb figyelmet szentelünk az amúgy is méltatlanul ismeretlen sportágnak.

Mert micsoda a tájékozódási búvárúszás? Szabadvízi sport. A versenyeket tavakban, víztárolókban rendezik. A versenyszámok során a cél: leggyorsabban végighaladni a kijelölt pályán (teljes egészében a víz alatt). A versenyzők felszerelése az uszonyon és a sűrített levegős légzőautomatán kívül tájolóval és méterszámlálóval egészül ki. Hatféle versenyszám van, az M-gyakorlat, az öt bója, a csillaggyakorlat, a csoportos tevékenység, a paralell versenyszám és a MONK gyakorlat, melyben például víz alatti pontokat kell megtalálni, a rajt pillanatáig titkosan kezelt térkép alapján.

Az világos, hogy ebből a parton szurkoló közönség nagyon sokat nem látott volna, de tekintve pazar eredményeinket, világszintű teljesítményünket, nem kétséges, hogy azért így is számot tart egy ilyen esemény a szaksajtó és a nagyközönség érdeklődésére, jó lenne többet megtudni róla.

Mindenképpen: az eredményeink csodálatosak és nagyon köszönjük!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook