2021. december 3. - Ferenc, Olívia

Dugó a Himaláján

2017. június 9. Szerző: Szele Tamás
No, de hát hol legyen csúcsforgalom, ha nem a csúcsokon? - kérdezné a pesti ember, és csodálkozna, ha a tibeti vagy a nepáli csak fáradtan legyintene rá is, meg a rossz szóviccre is.

 

Tény azonban, hogy akkora a tumultus az idei szezonban a világ tetején, mint nyári péntek délben a Deák téren vagy a BAH-csomópontnál. Nem lenne csoda, ha bedugulna a hegység.

Hogy az emberi kitartás egyik kimagasló példájával kezdjük, egy végstádiumú rákos beteg is feljutott idén a Mount Everestre.

A 47 éves Ian Toothill hétfőn ért fel a 8848 - más mérések szerint 8850 - méteres csúcsra. A személyi edzőként dolgozó férfi úgy tudja, hogy ő az első rákos beteg, aki feljutott a Mount Everest tetejére - írta a BBC News.
A férfi négy hónappal ezelőtt indított internetes adománygyűjtő kampányt, hogy finanszírozni tudja az útját. A felhasználók kedd délutánig több mint 33 ezer fontot ajánlottak fel, amiből 29 ezer font az expedíció költségeit fedezi, a többi pénz pedig a Macmillan Cancer Support szervezethez kerül.
A Sheffield Wednesday focicsapat drukkere a rivális Sheffield United zászlaját tűzte ki a csúcson, miután egy barátja ezer fonttal támogatta a kampányát.

Idetartozik az a magyar vonatkozású hír is, miszerint a világ feltehetően legnehezebb futóversenyén áll rajthoz Szőnyi Ferenc, aki a 480 kilométeres Hell Ultra Runningon vesz részt a Himalájában.

Az összetett ultratriatlon-világbajnok magyar sportember kedden indult el a viadalra, mely június 20-án rajtol, s eddig csupán négyen jelentkeztek rá.
A verseny során a táv hossza mellett többek között 40 fokos hőmérséklet-ingadozással, illetve az oxigénhiányos levegővel is meg kell majd küzdeniük a résztvevőknek. 

De az igazi botrány a csúcstámadások körül tört ki. Van benne politika is, kérem: az ugyanis a helyzet, hogy többet nem adnak ki mászóengedélyt külföldieknek a Mount Everest tibeti oldalról történő meghódítására a következő, őszi szezonban a kínai hatóságok, mert egy lengyel alpinista tibeti oldalról mászott fel a világ legmagasabb pontjára, de engedély nélkül a nepáli oldalon ereszkedett le. Tibet egész területétől eltiltják a hegymászókat, így az alpinisták olyan más kedvenc csúcsaikat sem hódíthatják meg, mint a Cso-Oju vagy a Sisapangma. A CTMA csütörtöki közleménye nem mondja ki, hogy a tilalom csak a külföldieket érinti, az AFP kérdésére azonban közölték, hogy az a kínai hegymászókra nem vonatkozik. Természetesen az alpinisták igencsak csalódottak: a csínytevő lengyel extrémsportolót, Janusz Adam Adamskit önzéssel vádolják – mintha nem lenne neki elég büntetés, hogy tíz évre kitiltották Nepál hegyeiből.

De hol van ebben a politika? Ott, hogy Kína komoly presztízskérdésnek tekinti, miszerint a Csomolungma a területéhez tartozik, Nepál nemkülönben (maga a csúcs Kínában van, de a hegyek jelentős része nepáli). Mindkét állam komoly bevételre tesz szert az expedíciók engedélyezéséből és bizony kevéssé hajlamosak megosztani egymás között a hasznot: így hát az ilyen közös, felemás megoldásokat tiltják a legszigorúbban.

Ráadásul utóbbi időben már feketén is próbálnak mászni az emberek: májusban a dél-afrikai származású, de Amerikában élő Ryan Sean Davy orvost kapták rajta, hogy engedély nélkül tart a Mount Everestre, és kiderült, hogy ő sem fizette be a mászásért a 11 ezer dolláros kötelező díjat. Davy azzal védekezett, hogy nem tudta összegyűjteni az expedíciójához szükséges összeget. Az őrizetbe vett orvost végül 10 dolláros büntetéssel elengedték.

De azok is rengetegen vannak, akik fizettek: tavaly 34 csoport 289 tagja kapott mászóengedélyt, idén 42 expedíció 372 taggal...

Mondom én, csúcsforgalom van a hegyen.

Be fog dugulni a Csomolungma.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook