2021. december 7. - Ambrus

Búvárok

2017. június 30. Szerző: Rózsa Misi
Az embert mindig vonzotta az ismeretlen. Ezért igyekszik felmászni a világ tetejére, ezért merül bele a mélységbe, ezért megy oda, ahol igazából nincsen semmi dolga. És ha az ember elindul meghódítani az ismeretlent, akkor előbb, vagy utóbb de abból játék, versengés, sport lesz.

 

Ez történt a búvárkodással is. Az elején még csak azért ment a víz alá ősünk, hogy halat fogjon, és finom falatokat tegyen az asztalra. Aztán elkezdte érdekelni, hogy mi lehet mélyebben és mélyebben és mélyebben. Az éhsége és igénye a különleges csemegére hajtotta a vízbe, aztán a kíváncsisága zavarta egyre mélyebbre. Még ma sem ismerjük a mélységet igazán, még ma is rengeteg titka a világnak van odalent elrejtve előlünk és mivel ezt az ember nem tűrheti, hát népszerű dolog lett a kalandvágyók számára a búvárkodás. Az is kalandvágy persze, amikor csak nyaralásunk alatt merülünk kicsit, megcsodálni a pompát, ami odalent fogad minket. Együtt úszni pici és hatalmas halakkal, tengeri emlősökkel, leküzdve az ősi félelmeket, megnyerni apró csatákat. 

Vérünkben van a verseny. Ez eredményezte azt is, hogy egyszer csak a búvárkodás kilépve a tudományos kíváncsiság keretei közül, hirtelen versennyé lett, ember és ember között. A búvárkodás, ma már elfogadott sport. Rengeteg fajtáját ismerjük. 

Van az uszonyúszás. Ez a búvársportok közül a legnépszerűbb, és uszodában rendezik a versenyeit. Itt egyetlen uszony kerül a versenyző két lábára és a lábai együttes mozgásával hajtja magát előre a vízben, félelmetes sebességet elérve ezzel. Két fajtája létezik. A felszíni és a búvárúszás. A felszíninél légző csövet használnak levegővételre, a búvárúszásnál lélegeztető automatával, palackkal a hátukon úsznak. A felszíni úszásban 50, 100, 200, 400, 800, 1500, 4x100, 4x200 méteren rendeznek versenyeket. Búvárúszásnál ez a táv: 50, 100, 400 méter. Van uszonyos gyorsúszás is 50, 100 és 200 méteres távon megrendezve. 

Szabadvizekben kerülnek megrendezésre a hosszú távú uszonyos versenyek, 6000 méteren, 20000 méteren és 4x3000 méteren. 

Van a tájékozódási búvárverseny. Ezeket szabadvizekben szokták elkövetni, különböző szabályok alapján. Itt a versenyzőknek folyamatosan a víz alatt kell végig haladniuk, nem érinthetik a felszínt egyszer sem. A lényege, hogy megadott pontokat kell megtalálniuk, vagy megadott szakaszokat megtenniük. Itt tájoló és távolságmérő készülék áll rendelkezésükre, ezzel hajtják végre az előírt feladatokat. Vannak egyéni és csapatversenyek is ebben a műfajban. A csapatot két vagy négy fő alkothatja. Akár egyéni, akár csapatversenyről beszélünk, minden esetben a versenyző csak saját testi erejét használhatja. 

Létezik az Apnea is. Ez tulajdonképpen a legősibb búvárverseny, a szabadtüdős merülés újra gondolt változata. Medencében és szabadvízben egyaránt versenyeznek. 

Amikor medencében versenyeznek, akkor itt is többféle feladat és versenyszám létezik. Van, amikor az a cél, hogy merüljön egy levegővel a mélybe a versenyző és maradjon azzal az egy levegővel minél tovább lent a mélyben. Másfajta feladat az, amikor abban versenyeznek a víz alatt, hogy egy levegővel, ki tudja a lehető leghosszabb távot megtenni. Van, amikor a verseny célja, hogy megadott távot kell egy levegővel a leggyorsabb idő alatt megtenni. Ezeknél a versenyszámoknál van, amikor használnak uszonyt és van olyan is, hogy nem használnak. 

Ha szabadvízben versenyeznek, ott leginkább azon megy a versengés, hogy egy levegővel, ki tud a legmélyebbre lemerülni. 

Ma már vannak olyan extrémebb kevert sportok a búvárkodásban, mint például a víz alatti hoki, vagy a víz alatti rögbi. 

Magyarországon is egyre többen választják sportáguknak a búvárkodást. Egyre több helyen lehet az országban kipróbálni ezt a sportágat és egyre több tehetséges versenyzőt ad ez az ország is Magyarországnak, több kiugró nemzetközi eredménnyel is büszkélkedhetnek a sportág magyar sportolói. Ma már a magyarokat nemzetközi szinten is elég magasan jegyzik. 

Az egyik ismert magyar szereplője a sportágnak Sincki Ádám. 7 évesen kezdett el úszni és már abban is eredményes tudott lenni, 2012-ben a Dunaújváros búvárcsapata hívta le magához, és már akkor elsőre az OB-n nem hivatalos világcsúcsot tudott úszni. 

Egy időre abbahagyta a sportot, de 2016-ban újra kezdte. Idén nagyon készül a Világjátékokra. 50 méteres uszonyos úszásban fog indulni. 

Eddigi eredményei között többszörös Országos Bajnoki címmel büszkélkedhet, a VB-n harmadik helyezést ért el. 

Eddig háromszor rendeztek világkupa játékokat, ő mind a hármat meg tudta nyerni. 

Jelenleg a Győri Búvársport Egyesület versenyzője. Legfőbb célja a világjátékok megnyerése és szeretné Győrben erősíteni a búvársportot, szeretné fiatalokkal megismertetni a sportágat és nagy álma, hogy egyszer edzőként is sikereket érjen majd el. 

Most a világjátékokra majdnem két héten keresztül Berekben készült. Ideális körülmények vannak ebben az edzőtáborban, igazi edzőparadicsomnak mondja.
A sportból megélni ebben a sportágban Magyarországon nem lehet. A Szövetség ugyan a versenyekre anyagilag is segíti a válogatott versenyzők felkészülését és neki szerencséje van, mert három szponzor is mellé állt, de ahhoz a bevételek kevesek, hogy meg is lehessen élni belőle. 

Azt mondja, hogy nálunk ezt a sportágat kizárólag szerelemből űzik a versenyzői. Azt mondja, ha valaki egyszer kipróbálja, az nem tud tőle szabadulni, hatalmas élmény ma is számára versenyezni, vízbe merülni. 

Lapunk szeretne nagyobb teret adni a búvársportnak, mert úgy gondoljuk, hogy méltatlanul mellőzi a sportág és sportolói bemutatását a média és olyan eredmények vannak, amikről nagyon fontos beszélni, nagyon fontos támogatni őket. 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook