2021. december 7. - Ambrus

Bényei bevette Bécsnek büszke várát

2018. április 23. Szerző: Rózsa Misi
Futni egészséges dolog. Ezzel szemben rendkívül fárasztó tevékenység. Főleg amikor nem csak úgy szaladgál picit az ember, önmaga karbantartásának érdekében, hanem komoly táv megtételét vállalja be és mindezt versenykörülmények között.

 

Bécs csodálatosan szép város, nekünk, magyaroknak a monarchia okán lehetnek romantikus emlékeink is ezzel kapcsolatban. Bécs egy dinamikusan fejlődő modern világváros, ami a progresszív megújulás mellett is sikeresen őrizte meg régi, patinás arculatát. Bécs tele van csodálatos látnivalókkal, amik megcsodálásával nehéz betelni. Normális körülmények mellett az ember, ha kimegy, mindig azon bosszankodik, hogy a fene egye meg, még ezt is pedig de meg szerettem volna nézni! Ahhoz, hogy mindent meg tudjon nézni az ember Bécs legfontosabb nevezetességei közül, ahhoz több napra volna szükség a városban, vagy nagyon gyorsan kéne szaladni, hogy minden kipipálható legyen a látvány bakancslistáról.

És akkor el is érkeztünk a 35. Vienna City Maratonhoz, amely természetesen egy futóverseny. De nem nevezhető koránt sem hétköznapinak és nem, csak azért nem mert a klasszikus maratont vasárnap futották le a versenyzők. Ez a futóverseny úgy lett kitalálva, a pálya úgy lett megtervezve Bécsben, hogy minden fontos nevezetesség mellett elhaladjanak a versenyzők. Nyilván a táv elején még tényleg rá tudnak csodálkozni a gyönyörű épületekre, ahogy elfutnak mellette alaposan szemre is vételezhetik, de a végére már aligha marad erejük nézelődésre, örülnek, hogy levegőt kapnak.

A versenysorozatot idén április 21-22. között rendezték meg. Összesen 42 ezer futó nevezett be a versenyekre, 125 nemzetet képviselve. Az esemény már pénteken kezdetét vette kiállítás-megnyitóval, de szombaton már a versenyzőké lehetett a főszerep. Ekkor rendezték meg a Vienna 10K, ami 10 kilométeres futás volt és ekkor rendezték meg az ifjúsági és gyerek futóversenyt is. Estére a fáradalmakat a Carbo Loading Partyn pihenhették ki a bécsi Városháza dísztermében. Természetesen ezen a napon is lehetőség volt megtekinteni a Vienna Sports World kiállítást.

A rendezvény fő eseményeire vasárnap került sor. Ekkor került megrendezésre a félmaraton és a 4 fős csapatváltós maratoni futás is. Ebben az utóbbiban a négy fős csapatok, egymást szabadon váltva tették meg a távot. De természetesen a legnagyobb figyelem, az egyéni maratoni táv lefutásának versenyét övezte.

Közel 20 ezer futó állt rajthoz. Köztük volt a magyar Bényei Szilárd is, aki a Hegyalja2050 Sport- és Szabadidő Egyesület futója. Bényei hosszú ideje készült már arra, hogy teljesítse ezt a kihívást. Edzéstervét a Mozaik Med csapata állította össze számára. Kemények voltak az edzései, de soha nem gondolt arra, hogy ezt nem kellene csinálni. A legnagyobb kínok közepette is örömöt és felszabadultságot érzett. A verseny során is sok nehézséggel kellett szembenéznie. Lényegesen melegebb volt vasárnap annál, mint amire előzetesen számítani lehetett. A mezőnyt igen jó nevű futók is tarkították, akikkel meg kellett a magyar sportembernek mérkőznie. Kemény kihívás volt ez számára a javából, de remek idővel: 3 óra 28 perc teljesíteni tudta és nem kis szó, hogy hangsúlyozzuk ki ismét: közel húszezer indulóból, a 640. helyén ért célba, nála lényegesen erősebb és nagyobb rutinnal bíró versenyzőket is maga mögé parancsolva. Ez az idő azt jelenti, hogy átlagosan percenként 203 métert tett meg. Az nagyon sok, nagyon fárasztó. Egy óra alatt, több mint 12 kilométer átlagosan. Minden elismerésünk Bényei Szilárdé. Jó mulatság, igazi férfimunka volt. Gratulálunk Szilárd!

A verseny nagyon magas színvonalon került megrendezésre és több mint egymillió ember követte a helyszínen a versenyzők nagy csatáját. Remek hangulat kísérte az egész eseményt végig, feledhetetlen élményt adva azoknak is, akik megmérették magukat és azoknak is, akik csak nézték vagy szurkoltak.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook