2021. december 7. - Ambrus

Avram Iancu Budapesten

2017. július 29. Szerző: Szele Tamás
Hát nem mondom, meglepődtem első pillanatban. De még a másodikban is. Aztán szerencsére tisztázódtak a félreértések: szerencsére szó sincs arról a bizonyos Avram Iancuról, aki 1848-49-ben az Érchegységben háborgatta a világot – annál inkább van szó vizes sportról, még ha nem is a vizes VB kapcsán. Ez a Iancu egy könyvtáros, szelíd sportoló, nem vad katona, és célja, hogy végigússza a Dunát.

 

A dolog azzal kezdődött, hogy meglepő meghívó érkezett a drótpostán:

„Tisztelt Szerkesztőség!

Dr. Szegvári Péter önkormányzati főtanácsadó Budapesten fogadja a «Káprázat a Dunán» úszóexpedíció résztvevőjét, Avram Iancu román állampolgárt.

Avram Iancu a projekt keretében hosszában végigússza a Dunát a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig. Az úszóexpedíció június 20-án kezdődött, az úszó előreláthatólag július 28-án (pénteken) este ér a Duna budapesti szakaszához.

Időpont: 2017. július 29. (szombat) 10.00 óra

Helyszín: Budapest Port (Budapest XIII. kerület, Szent István park előtti hajóállomás)

Információ: Kommunikációs Igazgatóság 327-1071

Részvételükre számítunk!”

A tapasztalt sajtómunkás ilyenkor megdörzsöli a szemét, és vadul nekiesik a keresőnek: miről is van itt szó? Feltámadt a gerillavezér? Vagy valaki bolondozik? Szerencsére erről szó sincs: ez a mi Iancunk egy román könyvtáros, kiváló sportember, nyíltvízi úszó, aki többek között már átúszta a La Manche-csatornát is, most pedig – nem titkoltan Verne „A dunai hajós” című regényétől inspirálva – végig szeretné úszni a Duna 2860 kilométerét, a Fekete-erdőtől a Deltáig. A vállalkozásában Valerică Rîmbu galaci és Ulise Galu brassói kajakosok segítik és biztosítják – a sportteljesítmény azért is igen szép és tiszta, mert ez nem versenysport, ebben a sportágban nem osztanak sem érmet, sem díjat. Avram Iancu tényleg csak azért úszik végig a Dunán – mert az ott van.

Hát az már más. Az ilyen Avram Iancukat mindig szívesen látjuk, kedveljük és támogatjuk is. Sok sikert, Iancu sporttárs!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook