2022. január 28. - Karola, Károly

Téli elmebajnokság

2017. február 2. Szerző: Szele Tamás
Kérem, ahogy a nyolcvanas évek reklámja mondta, „a tél még sokáig tarthat. Sőt, lesz jövőre is.” Ez, mondhatni naptári tény, alapigazság, ami cáfolhatatlan, feltéve, ha a bolygó tengelye és pályája változatlan marad. Mindenkit megnyugtatnék: marad. Mármost mit műveljen a behavazott sportbarát télvíz idején? Amerikában az erre a válasz, hogy találjon ki extrém téli sportokat.

Ha belegondolunk, az elfogadott téli sportok is elég extrémek, hiszen lényegében arról szólnak, hogy a lábfejünkre kötözünk valamit, léceket vagy pengéket, aztán ezekkel elindulunk megoldani egy feladatot. Kivétel a curling, amihez ezzel szemben seprű kell, és akinek az nem extrém, annak üdvözlöm a türelmét. De ez még mindig nem elég. Lássuk, milyen új téli sportokat találtak ki mostanság Amerikában?

 

 

Skijoring. Isten bocsássa meg nekem, nehéz lefordítani a nevét, talán „vontatásos síakrobatika” lehetne rá a megfelelő magyar kifejezés. Olyan, mint a hagyományos síakrobatika, aminek gyakorlása során el szokták törni az emberek különböző csontjaikat. Az benne az extrém, hogy esetünkben a síelőt vontatja valami: ló, kutya, motoros szán, autó, terepmotor vagy rénszarvas. Coloradoban űzik, a balesetbiztosító társaságok legnagyobb örömére.
Városi kutyaszán. Bostonban, Chicagóban és New Yorkban rendeznek versenyeket ebben a sportágban, a hívei szerint ötvözi Jack London romantikáját a városi autóversenyek kockázatával. Tessék elképzelni, ahogy szembejön az Oktogonnál hat kutyafogat és ráfordul az Andrássy útra. Tömeges, összecsúszó koccanás garantálva.
Lapátszánkó. Mint a neve is mutatja, abból áll, hogy fogunk egy lapátot, ráülünk, megmarkoljuk a nyelét és próbálunk nem leesni róla a lejtő végéig. Olcsó sportág, csak a felmerülő kórházi költségek magasak.
Wyoming téli sportja a hókocsi-verseny – kétlovas fogatok vetélkednek befagyott tavak jegén-haván. A hajtókra kevésbé veszélyes, a lovakat pedig nem kérdezték, bár szerintem volna véleményük az ügyben.
Kunyhósí. A michigani Trenary nevezetes játéka, nem tudom, ki találta ki, de Darwin-díjat érdemelne. Kétfős csapatok építenek sítalpakra változatos anyagokból kunyhókat, majd ezekkel lecsúsznak egy hosszú lejtőn. Győz az, akinek a házikója is, a teste is egyben marad. Külön pontozzák a kreativitást.

De mi marad nekünk, európaiaknak? Tudok egy extrém sportot ami viszont Budapesten gyakori: megyek, elhányom a havat a gangról.

Van olyan extrém, mint bármelyik előbbi.

Érmet egyelőre nem osztanak benne.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook