2022. január 28. - Karola, Károly

A legelső léglovag

2017. február 13. Szerző: Szele Tamás
Ez nem egy C-kategóriás fantasy-film címe, hanem maga a valóság: van nekünk győztes léglovagunk is. Csak kevesen tudják. Takáts Pál ugyanis a kolumbiai Roldanillóban első helyezést ért el egyéniben az aerotlon-viadalon. De mi a csoda az az aerotlon? Van biatlon, triatlon, de aerotlon?

Mint azt a Red Bull hivatalos oldaláról, a Takáts Pálról készült írásból megtudhatjuk, „Ez egy triatlon jellegű viadal, de mint a neve is mutatja, úszás helyett siklóernyőzés szerepel a programban. Tíz kilométert kellett futnunk nyolcszáz méteres szintkülönbséggel, aztán jött a siklóernyős távrepülés, végül harmincegy kilométer bringázás.”

Nem kis erőpróba, annyi szent. És nem is akárkinek való – szerencsére Takáts Pál kiváló akrobatikus siklóernyős, a sportág világelsői közé tartozik. 2003-ban kezdett siklóernyőzni, első akrobatikus versenyén 2005-ben indult. A következő évben profi versenyző lett, és olyan eseményeken kápráztatta el a közönséget, mint például a Genfi-tavon megrendezett Red Bull Vertigo. Az X-Alps versenyek rendszeres indulója. Takáts számára nem létezik túl veszélyes sport; amikor nem siklóernyőzik, vívással, barlangászással és gördeszkázással tölti szabadidejét. Mindent elmond róla jelmondata: „Work hard, play harder”, vagyis: „Dolgozz keményen, játssz nagyban”.

És hogy látta ő maga a versenyt?

„Három és fél óra alatt teljesítettem a távot. A futás után hatodikként értem fel a starthelyre, a siklóernyőzést megnyertem és a biciklivel a negyedik helyen, viszont az első egyéni indulóként értem be a célba. Siklóernyősként természetesen kihívás volt, hogy futnom és tekernem is kellett, de mivel indulok a Red Bull X-Alpson, azért edzek már néhány hónapja. Persze, biciklivel még soha nem teljesítettem ilyen jellegű túrát. Szerencsére minden jól ment, nem buktam. Őszintén szólva viccesen éreztem magam, amikor kerékpárral beértem a célba, mintha csak a Tour de France-on lettem volna.”

Egyedül a klíma viselte meg: harmincöt fok volt, de negyvennek érezte, főleg, mivel épp síelés után érkezett a trópusi versenyre – de ez nem is jelenthet gondot egy valódi léglovagnak.

Extrém ez a sport? Nagyon – annál nagyobb Takáts Pál dicsősége, aki dacolt hideggel, meleggel, magassággal, mélységgel, fáradtsággal, hogy megszerezhesse az első helyet.

Köszönjük – babért neki!

Forrás: Red Bull

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook