2022. január 28. - Karola, Károly

Költő a fedélzeten

2017. január 11. Szerző: Szele Tamás
Vagy legalábbis szépíró. Nem nevezhetjük másnak Fa Nándort – olyan sorokat osztott meg a nagyérdeművel érzéseiről, benyomásairól a hatalmas úton, melyen hajózik, hogy azokat szerkeszteni teljesen fölösleges, idézni viszont érdemes és szükséges is. A hajónapló részlete ugyan angolul látott világhálót, de költészet ez magyarul is. Méghozzá a javából.

Az történt ugyanis, hogy a verseny hatvanharmadik napján töltötte be a hatvanharmadik életévét a mi Nándorunk, és pont akkor kerülte meg ötödször életében a Horn-fokot. Lássuk, mit érzett?

Naplórészlet:

„Világító fehér habok jelennek meg, majd merülnek el a hullámokban. Isten legszebb teremtményei, az albatroszok köröznek körülöttem, olyan ez, mint egy vízió, mint egy álom, és kíváncsi vagyok rá: valószínűleg ez az utolsó alkalom, hogy láthatom ezt a kegyetlen csodát, ezt a gyönyörű helyet. Könnyek szöktek a szemembe. Ez az, amiért idejöttem, hogy elbúcsúzzak ettől a vad, kifürkészhetetlen szépségtől.”

„Az éjszaka fényei csodálatosak. Előttem minden szürkeségbe burkolózik, de mögöttem az ellenkezője: a szépség és a boldogság. Jobbra látom a Holdat: a legfényesebben a hullámok alól tükröződik. A bal oldalon kék csíkként virít a naplemente a horizonton, az Antarktisz felől ilyennek látszik. Nem lesz sötétebb ennél - rövidesen újból rám köszönt a Nap Keletről.”

„Mostantól már hazafelé tartok. Még 17 mérföld, és hivatalosan is megkerültem a Horn-fokot. Már öt hete hűl a pezsgő, este egy jó csésze tea mellett kinyitom és ünnepi lakomát tartok. Csak kicsit havazik a hajó bal felén, nemsokára túl vagyunk rajta.”

 

 

És ezt nem Jack London írta, nem Slocum kapitány, hanem Fa Nándor. Az igaz, hogy hajónaplója magyarul is hozzáférhető, de ezek a részletek egyelőre még csak angolul olvashatóak: remélem, szerény fordításom visszaadta a hangulatukat.

Most a nyolcadik helyen vitorlázik a Vendée Globe-on, a világ legkomolyabb szólóvitorlás versenyén, melyet négy évente rendeznek meg – de a naplóból láthatjuk is, itt nem a helyezés a fontos.

Hanem a részvétel. Az élmény.

Reméljük, mikor hazaér, kiadja a hajónaplót, mert irodalmi értékű.

Egy vevője már biztos lesz.

Én.

 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook