2022. január 28. - Karola, Károly

Klein és Suhajda készül a Csomolungma támadásra

2017. április 8. Szerző: Esti Újság
A Magyar Everest Expedíció 2017 csapata megérkezett az 5344 méter magasságban található alaptáborba, így a két hegymászó, Klein Dávid és Suhajda Szilárd napokon belül elkezdhetik a táborlánc kiépítését.

Az expedíció nyolc nap alatt közelítette meg a 2840 méteren található Luklából a déli alaptábort, hogy a szervezetüknek elég ideje legyen alkalmazkodni az egyre ritkább légkörhöz.

A magashegyi betegség tüneteinek enyhítésére és a szervezet alkalmazkodásának felgyorsítása érdekében kétszer tartottak pihenőnapot, valamint rövidebb akklimatizációs túrákat tettek.

A következő két hónapban a két hegymászó az alaptáborból fog több akklimatizációs körben egyre magasabbra mászni, hogy kiépítsék a táborláncot és szervezetüket felkészítsék a több mint 8000 méteres magasságra.

A “climb high, sleep low”, vagyis mássz magasra, aludj mélyen elvnek megfelelően a hegymászók az egyes felsőbb táborok kiépítése után mindig visszatérnek majd pihenni a körülbelül 5300 méteren lévő ideiglenes otthonukba.

Az expedíció a déli oldalról közelíti meg a csúcsot, a csúcsmászás pedig saját becsléseik és a jellemző trendek szerint május második felében várható – közölte Prischetzky Réka, Klein Dávid kommunikációs menedzsere pénteken.

Az expedíció célja a Föld legmagasabb csúcsa, a 8848 méter magas Mount Everest (Csomolungma) elérése oxigénpalack nélkül, elsőként a magyar expedíciós hegymászás történetében.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook