2022. január 28. - Karola, Károly

Az istenek hidege

2017. május 1. Szerző: Szele Tamás
Ülnek az istenek fent, a Világ tetején, ülnek és néha unatkoznak. Olyankor társaságra vágynak, és magukhoz szólítanak pár halandót, aki éppen arra jár. Nagyon rossz tragédiáról beszámolni, de sajnos meg kell tennünk: a svájci Ueli Steck bizony meglehet, hogy tegnap már a derék lófejű Tangrim istennel vacsorázott, szegény feje.

 

A Himalayan Times híradása szerint egészen alacsonyan, a kettes tábor közelében csúszhatott ki. A helyi források szerint a Mount Everest mellett emelkedő mellékcsúcs, a 7861 méteres Nuptse oldalában csúszott ki, és mivel nem tudott megállni a jeges felszínen, több száz métert zuhant. Testének szétszóródott darabjait egy hatfős mentőcsoport szedte össze, hogy aztán helikopterrel szállítsák el. A svájci mászót hajnalban a Nuptse megmászása közben látták. A hírek szerint Steck amúgy a híres, és igen nehéz Hornbein kuloáron keresztül szeretett volna feljutni a világ legmagasabb hegyére. Az igen nehéz utat ritkán másszák, az Everesttel próbálkozók gyakorlatilag kivétel nélkül a legkönnyebb, kötelekkel ellátott normál úton másznak. 

Az istenek nyugtassák szegény kóbor lelkét és adassék neki szerencsés újjászületés – sajnos, a Himalájában megesik, hogy meghal az ember. Maguk a tibeti, nepáli emberek nem is nagyon másznak csúcsokat, ugyanis hitük szerint a hegyek az istenek trónjai, nem okos bolygatni őket. 

Hanem bizony fontos ez a hír, mert a mi Klein Dávidunk és Suhajda Szilárd is a Csomolungmára készülnek, sőt: már túl is vannak a kettes alaptáboron, már 6400 méter magasságban vannak, egyelőre most építik a serpák a köteleket a harmadik táborig. Az első akklimatizációs körben, a hírhedt Khumbu-jégesésen történő átkelést követően egy éjszakát töltöttek a 6 ezer méteren lévő első magassági táborban, majd az orkán erejű széllökések miatt kénytelenek voltak visszafordulni. De most már a csúcstámadás következik. 

Hej, Ganésa, elefántfejű isten, akadályok fortélyos ura: szegény kicsi híved kérne arra, hogy ha már Ueli Steckre nem vigyáztál, kérlek, vigyázz a mi fiainkra... ha elfagyik is pár lábujjuk, nagyobb bajuk ne essék.

Ha lehet, ne teázzanak veletek. 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook