2022. január 28. - Karola, Károly

Drónszörf

2016. október 8. Szerző: Szele Tamás
Ha azt mondjuk, szörf, mindenkinek kellemes dolgok jutnak eszébe, fehér föveny a tengeröböl partján, pálmafák, gyönyörű nők, illetve a gyönyörű nőknek meg izmos srácok, dobozos sörök és koktélok, este tábortűz és hamburgersütés a roston, valamint a Beach Boys zenéje. Kár, hogy a szörfhöz kell pár apróság. Például hullámos tenger, különben nincs mit lovagolni.

Hát az nekünk nincs, de létezik a windsurf is, azt nem a hullám hajtja, hanem a szél, meg van mentve a helyzet. Aztán ez továbbfejlődött, megjelent a kitesurf, ahol már egy különleges ernyő biztosítja a húzóerőt, nem kell kerülgetni a vitorlát sem, bár igaz, nem veszélytelen ez a sport sem, komoly szabályzata van, nagy gondot kell fordítani a biztonságra.

De ehhez is kell a vízen kívül szél. Mi van, ha szél sincs?

Akkor nem szörfözünk, mondtuk eddig, de ennek vége. Megjelent, kérem, a szörfözés legkorszerűbb formája, éspedig a drónszörf.

Tulajdonképpen Kolumbusz tojása, nem lehetett nehéz feltalálni: egyszerűen arról van szó, hogy a szörföző áll a deszkán, egyik kezében a kötél, másik kezében a távirányító, és a kötél másik végén nem egy ernyő van, hanem egy bivalyerős drón, ami képes komoly sebességgel vontatni a sportolót. Így már senki sincs kiszolgáltatva a széliránynak, mindenki oda mehet, ahova akar, mióta a washingtoni Freefly Studios piacra dobta az ALTA 8-as drónt és a hozzátartozó készletet. Bár van néhány hiányossága ennek is, hiába, első fecske még, egyrészt egy feltöltéssel csak három-négy lökést tud adni a szörfözőnek, egyenként harminc másodperc időtartamban (ne feledjük, mégis elektromos motorokról, akkumulátorokról van szó), másrészt meg...

Másrészt meg tizennyolcezer dollárba kerül.

Egyhamar nem lesz nekem ilyenem, ahogy látom.

De nem is baj. Én már a következő fejlesztést várom.

Mert olyan szörf már van, amihez nem kell hullám, olyan is, amihez szél sem kell, én kivárom azt, amihez víz sem szükséges.

Ja: olyan is van.

Gördeszkának hívják.

Azt ne tessék drónnal kombinálni. 

Még felszáll...

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook