2022. január 28. - Karola, Károly

Biztos révben

2017. február 9. Szerző: Szele Tamás
Hát révbe ért a mi kissé őszülő tengeri medvénk, a magyar Slocum kapitány: Les Sables d’Olonne-ban kikötött végre Fa Nándor, megkerülte újból egyedül a Földet. A Vendée Globe versenyén tette: hogy pontosak legyünk, 93 nap 22 óra 52 perc és 9 másodperc alatt sikerült neki. De most az a legfontosabb, hogy végre biztonságban, szárazföldön van.

Lehet, hogy a versenyt más nyerte - a francia Armel Le Cléach 74 nap 3 óra 35 perc 46 másodperccel. A második helyen a brit Alex Thomson futott be 74 nap 19 óra és 35 perccel, ez szintén jobb, mint a korábbi rekorder, a francia Francois Gabart 78 nap 2 óra 16 perces eredménye. Ez bizony igaz, de akkor is nagyon örülünk, szép ez a 93 nap is!

 


Hogy milyen ember Fa Nándor? Hajónaplójának szépségéről már korábban beszámolt lapunk, de mindent elmond róla az, hogy amikor befutott a Spirit of Hungary  kikötőbe, vad, győzelmi táncot járt, ugrált örömében, mint egy gyerek, és azt kiabálta: „Ma mindenkit szeretek!” És őt is mindenki szereti, nem lehet nem szeretni valakit, aki ilyen őszintén, tisztán boldog. Igen, szeretjük Fa Nándort, és mélyen megemeljük kalapunkat a teljesítménye előtt: hatalmas dolog egy 60 lábas (18 méteres) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a Földet. A kikötőben óriási magyar zászlót feszítettek ki, közepén „Székesfehérvár” – Fa Nándor szülővárosa – felirattal. 

És mire büszke ő maga?

Idézzük:

„Egyben vagyunk szerencsére, én is és a hajó is, bár a hajón a fáradás jelei mutatkoznak, egy 28 ezer mérföldes út során elhasználódik a kötélzet, az elektronika. Az én lelkemben viszont hatalmas felszabadultságot okozott a fogadtatás, a sok ember, olyan pozitív élményeket élek át, amilyeneket eddig nem. Van egy-két dolog, amire rendkívül büszke vagyok. Az egyik, hogy 100 napon belül célba értem, ez a 93 nap nagyon jó. A másik, hogy az árbocot nem kellett javítani, egyszer sem kellett megmásznom, s ezt az árbocot én készítettem. A harmadik, hogy a hajótestnek semmi baja, megbízhatóan teljesített. És persze ott a nyolcadik hely. Előzetesen azt mondtam volna, ha a 15 között végzek, az már nagyon jó eredmény. Ehhez képest a nyolcadik hely extrém jó.”

Bizony jó, nagyon jó. 

És mi is büszkék vagyunk rá.

Köszönjük, Nándor!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook