2022. január 28. - Karola, Károly

Bajnokhalál a parton

2016. október 4. Szerző: Szele Tamás
Szomorú hírünk van: Massimo Rossi, az olasz motorcsónak-sport legendája halott. Verseny közben, a pályán sújtott le rá a könyörtelen végzet: a 24 éves olasz többszörös világbajnok a németországi Traben-Trarbachban, a Mosel folyón zajló futam közben az egyik kanyarban kirepült a hajóból, és egy fának csapódott.

Sportolóhalál, verseny közben – de korai volt a vég, nagyon korai, főleg, ha azt tekintjük, hogy Rossi diadalmenetben vágtatott végig az idei világbajnokságokon: augusztusban, Németországban a 250-es kategóriában lett világelső, szeptemberben, Csehországban a 350-esben nyerte el ugyanezt a címet. 

 

 

Ráadásul egész családja életét a sportág tölti ki: édesapja fiatalkorában szintén versenyző volt, és még most is versenymotorcsónakokat javít műhelyében, a rovigoi Castelguglielmoban, de nővére is jegyzett bajnok. 

Idén Massimo Rossi elhagyta az olasz szövetséget és a némethez szerződött, ami talán végzetes döntés volt – ugyanis Németországban kissé más biztonsági szabályok érvényesek a versenypályákra nézve, mint amilyeneket megszokott. Vincenzo Iaconianni, az olasz szövetség vezetője szerint:

„A baleset egy veszélyes pályán történt, amelyt nálunk sosem engedélyeztek volna. Traben-Trarbachnál a versenyterep fele olyan széles sincs, mint az Olaszországban megengedett. Ezerszer nyújtottunk be hivatalosan is tiltakozást az ellen, hogy itt versenyeket rendeznek, de sajnos meg sem hallották az érveinket. Nem tudom pontosan, mi történhetett, hiszen nem voltam jelen, de a szemtanúk úgy számoltak be, hogy Massimo egy kanyarban a partra futott, kirepült a csónakból és egy fának csapódott. Végül is ez az ütközés okozta a halálát. Sajnos akad néhány életveszélyes versenypálya, mindegyik Itálián kívül fekszik, és ha versenyzőink külföldre szerződnek, szinte majdnem mindig ezeken történnek a súlyos szerencsétlenségek.”

Valóban: Masismo Rossi tavaly már szenvedett egy könnyebb balesetet, szintén egy német pályán – abból azonban tökéletesen felépült.

Gyászol a motorcsónak-sport okkal, joggal gyászol.

De felvetődik a kérdés: ki a felelős az ügyben?

Miért nem hallgatják meg a hivatalos úton érkező panaszokat?

Hányan kell még Traben-Trarbachban meghaljanak?

 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook