2022. január 28. - Karola, Károly

Aranyásó reverendában

2017. február 24. Szerző: Szele Tamás
Ha azt mondom, kutyaszán, azt mondod Alaszka, Klondike, Csilkut-hágó, csikorgó fagy, acélkemény férfiak a szánokon, melyek „örök panaszukat éneklik, kíséretül a hámok recsegéséhez és a vezérkutyák csengőinek csilingeléséhez”. Valamint aranyásás, lövöldözés és Jack London. El vagy te maradva, barátom.

Ha ugyanis manapság mondom azt, hogy kutyaszán, illik inkább az erdélyi Óradnára gondolni. Azért éppen Óradnára, mert odavalósi ember, Kiss Attila nyerte meg az olaszországi Millegrobbéban (Alpe Cimbra) megrendezett FISTC sprint kutyaszánhajtó versenyen a világbajnoki aranyat, ráadásul – magyar színekben. Ha ehhez hozzáteszem, hogy ő a község katolikus papja is, nehezen fognak hinni nekem, pedig így van – vagány, belevaló papjuk van a radnaiaknak, annyi biztos.

 

 

Hogy pontosak legyünk, a megmérettetést február 16–19. között szervezték meg. A 2004-ben pappá szentelt Kiss Attila hatkutyás szibériaihusky-fogattal nyert világbajnokságot.  A korábban Európa-bajnok és európa-bajnoki, valamint világbajnoki ezüstérmes Kiss Attila végig vezette mezőnyében a versenyt a világ egyik legismertebb pályáján, és így megszerezte a világelsőséget. 

Valóságos csoda ez, és szégyen, hogy nem zeng tőle rádió és televízió, nem tolonganak a riporterek a sportos plébános körül, de hát ilyen a magyar sajtó – készült ugyan vele interjú, de az is egy katolikus hetilapban, a Vasárnapban jelent meg, ebből kell idéznem a Romániai Magyar Szó Online nyomán a bajnok megejtően egyenes szavait:

„Vasárnap reggel felkelve azt határoztam, nem bízom a véletlenre a dolgot, megbeszéltem a vezérkutyáimmal: ma minden lehetőt bedobunk, győzni kell! Valahogy a két vezér nyugodtabb volt, mint az előző napokban. Fél egykor volt a start. Nagy lendülettel indultunk, aztán a pálya a 9. kilométernél teljesen latyakos volt, két-három méteren eltűnt a hó is. De pedáloztam, ha kellett, ha nem. Így 38 perc és 19,5 másodperces időt produkáltunk, ami a mezőny legjobb ideje lett. Világbajnokok lettünk! Ha jól tudom, ez az első világbajnoki érem Magyarországnak (magyar színekben versenyeztem). Gratulálok a kutyáimnak: a fenomenális két vezérnek: Girónak és Tiszának, a két juniornak, Macinak és Patricknak és a két fáradhatatlan húzókutyának, Luckynak és Deamernek.”

Úgy látom, nem csak Assisi Szent Ferencnek adatott meg, hogy beszélhessen az állatokkal: Kiss Péter is sikeresen meggyőzte kutyáit.

És győzött is – habár, korábbi eredményei ismeretében ez azért nem akkora csoda, hogy értesíteni kelljen miatta a Vatikánt. 

Akkora viszont van, hogy nagyon örüljünk neki.

Gratulálunk, plébános úr!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook