2018. április 22. - Csilla, Noémi

4 + 1 dolog, amit a magyarok szervátültetett verseny sportjáról tudni kell

2015. szeptember 1. Szerző: Zanita
Az idei évben huszadik alkalommal kerül megrendezésre a Szervátültetettek Világjátéka. A nemzetközi versenyre idén Argentínában került sor, méghozzá nem kevés magyar sikerrel.

Hazánkat 31 sportoló képviselete a világjátékokon, akik 8 sportágban álltak rajthoz, és közzel 90 érmet szereztek. Ennek kapcsán összegyűjtöttünk néhány érdekességet a szervátültetettek sportjával kapcsoltban.  Íme, a lista, szaladjatok végig rajta, de ne gyorsan!            

1. Éremtáblázat

 A résztvevő 44 országból Magyarország a negyedik helyen végzett az éremtáblán Anglia, a házigazda Argentína és a Dél-Afrikai Köztársaság mögött. A magyar csapat összesített mérlege: 41 aranyérem, 23 ezüstérem, és 23 bronzérem. Ez összesen 87 érem.        

2. Magyar elsőségek

A játékok legeredményesebb férfi versenyzője címet Gelencsér Róbert atléta kapta meg, míg az országok lakosságát és a résztvevő sportolókat arányosító listán Magyarország lett a győztes. 

3. Sportágak és sportolók

A magyarok nyolc sportágban - asztaliteniszben, atlétikában, bowlingban, petanque-ban, teniszben, tollaslabdában, úszásban és röplabdában - 31 sportolóval képviseltették magukat. 

4.Történelem

A világon 1978-ban, az angliai Porthmouthban rendezték meg az első, akkor még „Transzplantáltak Olimpiáját”; de Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem engedélyezte az Olimpia névhasználatot, így 1986-ban angliai székhellyel alakult meg a Szervátültetettek Világjátékának Szövetsége, vagyis a World Transplant Games Federation. A szervátültetettek  világjátéka kétévente kerül megrendezésre.

+1 Transzplantáltak sportjáról a weben 

Magyar szövetség honlapja,

Argentín világjátékok weboldala

Nemzetközi szövetség honlapja   

Fotó: MSzSz Facebook

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook